Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
co to za mundury?granatowa policja?
Autor Wiadomość
danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 9:12 pm   

Widać tylko, ze jest tam jakaś naszywka. Tylko nie widać jaka - IMHO może być to cokolwiek...

kkamila 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 9:24 pm   naszywki

mi też te naszywki wyglądają na POLAND

Image1.jpg
Plik ściągnięto 18779 raz(y) 64,83 KB

Łukasz 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 9:48 pm   

O, właśnie o to mi chodziło. Takie jak tutaj (gen. Sikorski i polscy piloci). Tylko te mundury są całkiem inne...

feyg 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 9:52 pm   

Łukasz napisał/a:
Przyjrzyj się (na powiększeniu) temu z wąsem na środku na pierwszym planie (oba ramiona) i lewemu ramieniu tego za nim, którego twarz jest zasłonięta. U nich chyba najlepiej widać.

Przepraszam bardzo ale widzę na tym zdjęciu tyko raster. Myślę że bez skanu w rozdzielczości minimum 600 dpi (dla zainteresowanych) trudno jest rozmawiać.
Z kolei sam wiem dobrze że do przynależności co niektórych formacji w okresie II RP lepiej było w PRL-u się nie przyznawać. Mój dziadek był w 1937 na przeszkoleniu w KOP-ie dla leśników (był gajowym ma Wileńszczyźnie) i gdy repatriował się po wojnie to przed przekroczeniem granicy wyrwał z książki "Poradnik Gajowego" rozdziały dotyczące prowadzenia walki w lesie. Ale zdjęć całe szczęście trochę zostało (fragment jednego z nich służy jako mój awatar).
P.S. Korzystając z okazji - Ktoś wie co oznaczają dębowe liście??? pod orzełkiem?

dziadek.jpg
Fragment zdjęcia zbiorowego przed budynkiem Kompanii Szkolnej Strzeleckiej KOP w ????
Plik ściągnięto 18762 raz(y) 18,13 KB

kkamila 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 10:04 pm   co do

skan jest zrobiony w rozdzielczości 1200 dpi i zajmuje 60MB...a zdjęcie może mieć nawet 80 lat i wg mnie jest zrobione bardzo dobrym sprzętem jak na tamte lata, jego wymiary to 9cm/14cm i niewiele da się z tym zrobić

feyg 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 10:10 pm   Re: co do

kkamila napisał/a:
skan jest zrobiony w rozdzielczości 1200 dpi i zajmuje 60MB...a zdjęcie może mieć nawet 80 lat i wg mnie jest zrobione bardzo dobrym sprzętem jak na tamte lata, jego wymiary to 9cm/14cm i niewiele da się z tym zrobić

Przepraszam, moja uwaga dotyczyła linka który został podany wyżej i obrazu który ukazał mi się po użyciu lupy. Skan dodany później jest OK. A co do zdjęcia (tu strzelam) to może żandarmeria???

kkamila 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 10:30 pm   

OK, nie ma za co, nie obrażam się, żeby było jak to bym zamieściła ten najlepszy skan, regulaminowe rozmiary plików też mnie ograniczają...trzeba by tu specjalisty od mundurów ale pewnie ciężko z tym będzie :hmmm:

feyg 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 10:36 pm   

kkamila napisał/a:
OK, nie ma za co, nie obrażam się, żeby było jak to bym zamieściła ten najlepszy skan, regulaminowe rozmiary plików też mnie ograniczają...trzeba by tu specjalisty od mundurów ale pewnie ciężko z tym będzie :hmmm:

Może tu jakowyś by się znalazł:
http://militaria.toplista.pl/

Łukasz 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 10:47 pm   

Możesz zapytać też na forum Odkrywcy (odkrywca.pl).

kkamila 

Wysłany: Pon Gru 17, 2007 11:00 pm   pokombinuję

pokombinuję w najbliższym czasie,dziękuję za adresy a tak przy okazji zapraszam do zobaczenia w nowym wątku fotki zrobionej na wysepce we Wrzeszczu w latach 50-tych :)

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Wto Gru 18, 2007 6:00 pm   

"Zapodałem" temat tutaj

groszek 

Wysłany: Sro Gru 19, 2007 5:05 pm   

Przepraszam czy może :hmmm: to są polscy celnicy?W domu rozmawiałam i ci którzy pamiętają lata 30 tu na wybrzeżu poddali mi taką myśl. Czy ktoś o tym nie pisał? :hmmm: groszek

czechu 

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 4:06 am   

Ciekawe są klamry u dwóch osób, wygladają na niemieckie, ale oczywiście mogę się mylić.

kkamila 

Wysłany: Czw Gru 20, 2007 5:15 pm   :)

wow, 2 dni mnie nie było (odsypiałam inwentaryzację w leroy merlin;]) i tyle pomysłów, chyba jednak muszę przykuć babcię do fotela bo teorii jest niestety wiele :???: Dzięki danziger za zapodanie tematu :)

Horhe 
Twierdza Gdańsk

Wysłany: Nie Gru 23, 2007 11:07 pm   

Przedwojenni celnicy to nie są. Z tymi naszywkami to na pewno PSZ an Zachodzie,tylko jakie?
Temat zarzuciłem na ODKRYWCY

Odpowiedz do tematu