Przeszukując stronę rosyjskiego "Archiwum Dokumentacji Mechanicznej" zlinkowaną przez methodmana w wątku "Elbląg 1945 wg Rosjan", natknąłem się na zdjęcie wykonane w Gardei, tuż po zajęciu przez Armię Czerwoną. Zdziwił mnie trochę dobry stan zachowania zabudowy na tym zdjęciu, bo wcześniej czytałem że w trakcie walk Gardeja została zniszczona w 80%. Przy okazji poczytałem też o pokręconej historii tego przygranicznego miasteczka, jego dwóch stacjach kolejowych i powojennych staraniach o odzyskanie praw miejskich. Wszystko to zainspirowało mnie do małej wycieczki krajoznawczej, z elementem komparatystycznym.
Poniżej kilka migawek z tej wyprawy.
gardeja1945.jpg Zdjęcie - inspiracja.
Plik ściągnięto 6393 raz(y) 22,19 KB
gardeja2007.jpg Okazało się, że zdjęcie archiwalne przedstawia najlepiej zachowany fragment miasteczka. Prawdziwy obraz zniszczeń widać na pozostałych zdjęciach...
Plik ściągnięto 6393 raz(y) 45,66 KB
targowisko.jpg
Plik ściągnięto 6393 raz(y) 62,45 KB
kościół.jpg
Plik ściągnięto 6393 raz(y) 54,09 KB
mały rynek.jpg
Plik ściągnięto 6393 raz(y) 56,11 KB
furczb.jpg
Plik ściągnięto 6393 raz(y) 73,58 KB
stary dworzec.jpg Budynek dworca na starej stacji kolejowej, w okresie międzywojennym położonej na terenie Polski.
Plik ściągnięto 6393 raz(y) 75,18 KB
nowy dworzec.jpg Budynki stacyjne z 1927 roku - obecnie mieszkalne.
Plik ściągnięto 6393 raz(y) 50,57 KB
mapa.jpg Fragment mapy 1:25 tys. z lat 30-tych, ze strony kazika. Po lewej widoczna nowa stacja kolejowa z 1927 roku, położona po niemieckiej stronie granicy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum