Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Kościerski browar zatętni życiem...
Autor Wiadomość
abernacka 

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 5:13 pm   

Zoppoter napisał/a:
(...)Bo przecież Kaszubi to "ci gorsi", "wsioki", duże miasto nie moze mieć nic wspólnego z tym "zadupiem" (tu pada nazwa którejs z miejscowości "na Kaszubach"). (...)

Przyznam szczerze, że masz bardzo dziwne zdanie na ten temat.
Osobiście nigdy tak nie pomyślałem ale jeśli tak myśli twoje otoczenie, no cóż....chyba czas zmienić otoczenie :%

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 5:27 pm   

abernacka napisał/a:

Osobiście nigdy tak nie pomyślałem ale jeśli tak myśli twoje otoczenie, no cóż....chyba czas zmienić otoczenie :%

Czyli wynieść sie z Trójmiasta, czy w ogóle z Polski? Pisałem wyraźnie, ze nie posądzam forumowiczów o takie podejście. Ale tu zebrała sie grupa ludzi dość wyjątkowych - znających, lub starających sie poznać nasze strony. Otoczenie każdego z nas ma sie nijak do naszej forumowej społeczności.

Ale na tym forum (ktos to ostatnio ogłosił) jest 300 osób. W Trójmiescie mieszka bez mała 750 000 osób. Czyli nasze forum stanowi 0,04 % ludnosci Trójmiasta. A w jaki sposób nasz region i nasze miasta sa postrzegane przez pozostałe 99,96 % ludności? Wystarczy porozmawiac o tym z kimkolwiek w pracy, w szkole, wsród znajomych, posłuchać co mówią ludzie w kolejce SKM czy na ulicy, posłuchac któregos lokalnego radia - nawet Radia Gdańsk. A Ty mówiąc "jadę z Gdyni na OKaszuby" utwierdzasz otoczenie w przekonaniu, że (patrz mój poprzedni post) nawet jesli Ty sam w ten sposób nie myslisz.

fritzek 
THE BEST-IA

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 6:05 pm   

[quote="Zoppoter"] Otoczenie każdego z nas ma sie nijak do naszej forumowej społeczności.
Nijak? Ja znam bardziej dosadne sformułowania :wink:

Ale na tym forum (ktos to ostatnio ogłosił) jest 300 osób. Zop, wypraszam sobie bycie ktosiem :hihi:

A poza tym to masz rację. Kaszubskie obyczaje, a w szczególności język jest do tej pory w wielu kręgach świetnym tematem do drwin i żartów. Żartów chamskich i głupich. Kaszub to wsiok i prostak (na dodatek podejrzany o skłonności germanofilskie) w przeciwieństwie do "wielkopłytowego, yntelygentnego mieszczania".
Dobra, zamykam gębę na kłódkę i idę zapolować na kota, na sylwestrowe szaszłyki z grilla :P

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 7:24 pm   

Cytat:
A w jaki sposób nasz region i nasze miasta sa postrzegane przez pozostałe 99,96 % ludności?

Daleko nie trzeba szukać, wystarczy poczytać kilka komentarzy z linku podanego przez Corzano:

http://www.forum.dawnygda...?t=48&start=565

ale uwaga, link prowadzi do strony przeznaczonej dla wszechpolaków wychowanych na propagandzie Bieruta i Gomułki :^^

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 7:56 pm   

zgadzam się z Zoppem - Gdańsk, Gdynia, a nawet Sopoty (:wink:) leżą na Kaszubach!
ale wyjaśnijcie mi, bo serio nie wiem - skąd się wzięło "Kartuzy stolicą Kaszub"? :hmmm: bo ja myślałam, że Gduńsk

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 8:02 pm   

seestrasse napisał/a:
"Kartuzy stolicą Kaszub"

A nie Kościerzyna? :% :wink:

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 8:05 pm   

no właśnie nie jestem tego pewna :wink:
na moim kaszubskim osiedlu (gdzie ono leży, można zobaczyć w moim profilu :P ) parkuje samochodzik z podpisem pod blachą: powiat kartuski stolicą Kaszub. może się zasugerowałam :hihi:

Tequilla 
Jan Fedorowicz

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 8:35 pm   

Osobiście mam dwa rejony w których bardzo lubię wypoczywać okolice Śliwic obok Czerska
no i oczywiście Kaszuby gdzie chętnie wypiję piwko i zjem naleśniki

Zesstreszu czyż byś się przeziębiła ta butelka z tranem :OO

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 10:35 pm   

Drwiny z Kaszubów (czytaj: wieśniaków, niepolaków, a więc gorszych i do tego podejrzanych) to jedno, geografia to drugie, a zwyczaj językowy to trzecie.
Co do pierwszego - wszyscy jestesmy chyba zgodni.
Co do trzeciego - ja też mieszkam w granicach administracyjnych Gdańska, ale jak jadę do centrum, to mówię "jadę do Gdańska", mimo, że już w Gdańsku jestem - bo taki jest zwyczaj językowy u nas.
Podobnie gdy mówimy - "jadę na Kaszuby", to wiadomo że jedziemy w okolice Kościerzyny, Kartuz, etc. Nikt nie pomyśli wówczas o "Trójmieście", nawet jeśli uznać, że ono faktycznie na Kaszubach leży.
Język nie zawsze jest logiczny.
No i odnosnie drugiego wreszcie - czy Gdańsk można uznać za leżący na Kaszubach? Nie sądzę. Podobnie leży w pobliżu Żuław, ale czy wobec tego powiemy, że leży na Żuławach?
Wprawdzie historyczne terytorium określanego mianem Kaszuby zmieniało się (od tzw. "Pomorza Środkowego" czyli okolic Słupska po dzisiejszą lokalizację okołogdańską) i być może w pewnych okresach uznawano, że Gdańsk na Kaszubach leży, ale zarówno w dzisiejszym rozumieniu, jak i w rozumieniu z początków XX wieku Gdańsk leżał pomiędzy Kaszubami i Żuławami.
OK - można powiedzieć, że 99,96% społeczeństwa jest durna i niczego nie rozumie, ale to ona tworzy język i pojęcia, które w nim funkcjonują - równiez geograficzne (w przeciwnym razie Kaszuby dalej leżałyby koło Słupska).

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 10:42 pm   

Kaszuby, Pomorze zmieniały swoje granice na przestrzeni wieków. Na tej oto mapce widać Pomorze daleko na zachodzie, a dalej Kassubia w okolicy Słupska:

378.jpg
Plik ściągnięto 13276 raz(y) 64,57 KB

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 10:48 pm   

kawałek Gdańska leży na Żuławach, a jest to Olszynka
sytuacja zaczyna się komplikować :hihi: wychodzi bowiem na to, że duże miasta ze względu na ich "kulturotwórczy" charakter należy traktować eksterytorialnie - a więc Gdańsk nie leży na Kaszubach, Wawka nie leży na Mazowszu, Poznań nie leży w Wielkopolsce... bez wódki nie rozbieriosz

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 11:07 pm   

seestrasse napisał/a:
więc Gdańsk nie leży na Kaszubach, Wawka nie leży na Mazowszu, Poznań nie leży w Wielkopolsce... bez wódki nie rozbieriosz

No, "eksterytorialność" wielkich miast ze względu na kulturotwórczość może być nieco dyskusyjna, ale w przypadku Gdańska zachodzi do tego aspekt czysto geograficzny - Poznań leży "pośrodku" Wielkopolski, Warszawa Mazowsza, Krków Małopolski etc. a Gdańsk nie lezy pośrodku Kaszub, tylko obok nich.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 11:13 pm   

dobrze, więc gdzie do diabła ten nasz Gdańsk w końcu leży? :hihi:
sama od najmłodszych lat (a jak wiesz, mieszkałam prawie w Jelitkowie) słyszałam wokół siebie teksty "jadę do miasta", "jadę do Gdańska". słyszę to zresztą i dziś, mieszkając na przeciwległym krańcu miasta. tak więc jest coś w tym, że "stolicę" traktuje się inaczej niż okoliczne osiedla (wioski). to coś w rodzaju "gród" - "podgrodzie"
w sensie formalnym jednak należałoby wypytać jakiegoś geografa...
aha, kawałek Gdańska leży również na Mierzei Wiślanej. robi się gorąco :wink:

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 11:28 pm   

seestrasse napisał/a:
kawałek Gdańska leży również na Mierzei Wiślanej. robi się gorąco :wink:
Na Mierzei? granica administarcyjna jest na Wiśle! No, chyba, że do mierzei zaliczysz Wyspę Sobieszewską.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pią Gru 30, 2005 11:32 pm   

zaliczę :D
a nawet Stogi, Brzeźno, Jelitkowo, Sopot...
to geografia, nie ja :wink:

Odpowiedz do tematu