Masz rację Pumeksie, tak się ucieszyłem odkryciem "nowego" pomnika, że niedokładnie przeczytałem opis na zdjęciach. Prostuje teraz, OBAJ bracia byli lotnikami. Załączam też zdjęcie prawidłowego księcia Fryderyka czyli Karola. Jeszcze jedna ciekawostka, książe był olimpijczykiem - brał udział w olimpiadzie w 1912 r. w Sztokholmie
Wysłany: Pią Sie 02, 2013 10:16 pm Re: Gdańskie pomniki
Sabaoth napisał/a:
Poszukuję wszelkich informacji i zdjęć na temat gdańskich i sopockich pomników. Szczególnie dotyczy to takich pomników jak:
(...)
- Pomnik poległych żołnierzy austriackich na cmentarzu garnizonowym
Poniżej objawienie z ebaya. Kilka krzyży z kwatery leżało w 2006 r. na składowisku płyt za pomnikiem policjantów:
http://www.wiadomosci24.p...-1-1-d-7-2.html
Dziś nie ma po nich śladu. Fajny orzeł nad armatami.
Między Bastionem św. Elżbiety, a budynkiem przychodni kolejowej służącym obecnie za podstawkę pod reklamy i w całości nimi pokryty tak, że nie masz szans na porównanie na miejscu. Widok w kierunku na plac przed Dworcem Głównym.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
To nie Nowy Port. To Śródmieście (dziś tak zdefiniowane), a dokładniej mówiąc - dziedziniec dawnych Herrengartenkaserne przy ul. Sadowej. Obecnie budynek koszarowy stoi pusty, niszczeje. Na przeciw Akademii Muzycznej. Po pomniku nie zostało wiele (widać tylko miejsce, gdzie stał, bo po wojnie stał tam kamulec jakiś, też z orzełkiem, ale bez korony (też)...
Biegając między fyrtlami rzuciłem okiem na Skagerrakstein, leżący sobie na trawniczku. I szczerze mówiąc, wcale mi go nie żal. Wręcz mam nadzieję, że plany odtwarzania na nim tablicy pójdą w las.
Denk 01597.jpg
Plik ściągnięto 9475 raz(y) 117,64 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum