...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
A czemu takie motto Twoje? (jeśli to nie tajemnica ,oczywista ). Zintrygował mnie zwłaszcza ten topor. No bo zawsze podziwiałam Templariuszy i Krzyzaków. Jedni i drudzy byli "ludzmi swoich czasów"czyli odpowiedni ludzie na odpowiednim miejscu(czy się komus podoba to czy nie , fakt pozostaje faktem).
Oj Groszku - to pierwsze, to z daaaaaaawna, dawna... Kiedy po całym Lagos jeździłam szukając chmury - która by umyła samochód po wyprawie. Nie gradowa ale wielka i czarna chmura - wreszcie się dała upolować... umyła...
A topór? hm... proszę bardzo - zdjęcie poniżej z Grudziądza - cudnego miasteczka, mimo koszmarnego zaniedbania.
Lubię krzyżaków - i nie mam zamiaru się z tego tłumaczyć wiele im zawdzięczamy - zwłaszcza my tutaj na Pomorzu. A że wśród nich byli barwni ludzie i mieli swoje fantazje, to tylko dowodzi jak normalną była epoka, w której żyli. Normalna w sensie - ani zła ani dobra. Bardzo ciekawa w tym kontekście była konferencja w Kwidzynie - niejako podsumowująca badania nad pochówkami domniemanych Wlk. Mistrzów...
Msciwy krzyzacki topor.jpg
Plik ściągnięto 13621 raz(y) 65,2 KB
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
Lubię krzyżaków - i nie mam zamiaru się z tego tłumaczyć wiele im zawdzięczamy - zwłaszcza my tutaj na Pomorzu
I ja tez.Co do topora niektórzy z naszych władców to "mściwym "narzedziem oczka przeciwnikom wyłupiali. Ot ludzie jak ludzie , epoka jak epoka, zwyczaje jak zwyczaje. Ale to już manowce tematu
Noo wiedzialam że FDG to wspaniala sprawa , a teraz to jeszcze znajomkow z poprzednich wcieleń można tu zdybać . Co do Waszej walki...hmm widzialam miecze dwuręczne i topory w muzeum zamkowym, trzeba bylo miec "parę", nasi współcześni "pakerzy-koksiarze" mogli by sobie tylko pogwizdać. A wiec przypuszczam że Wy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum