Wysłany: Nie Sty 07, 2007 4:37 pm Langfuhr - Haupstrasse
Na stronie 27 "aukcje internetowe - POCZTÓWKI" jest pocztówka z którą mam problem.
Gdzie to? Budynek po lewej stronie wygląda jak poczta. Ale przy poczcie powinny być schody, a tu ich nie ma.
Może ktoś pomoże?
Hmm, dobre pytanie
Poczta wygląda trochę inaczej (m. in. nie ma gzymsu nad pierwszą kondygnacją).
Ale znalazłem budynek, który jest dosyć podobny - dziś Grunwaldzka 26-28 (chociaż całkowicie pewny nie jestem).
Hmm, dobre pytanie
Poczta wygląda trochę inaczej (m. in. nie ma gzymsu nad pierwszą kondygnacją).
Ale znalazłem budynek, który jest dosyć podobny - dziś Grunwaldzka 26-28 (chociaż całkowicie pewny nie jestem).
nie mylisz się - jest to ten budynek - wiem, bo mieszkałem w nim do 1964r.
Budynek z lewej str.pocztówki (nr26-28) zachował się w całości.W ostatnich latach zmieniona fasada w części parterowej - w miejscu dawnych mieszkań urządzono sklepy.
Początek Parku Uphagena jest dokładnie po przeciwnej stronie ulicy (tam gdzie wypływa spod Grunwaldzkiej potok). Fotograf stał nad skanalizowaną i zakrytą częścią potoku.
coś mi się poknociło - nie wkleiły się fotografie, a emotek wtargnął w miejsce nr 28 bez mojej woli.
Wytłumaczcie mi , bo czegoś tutaj nie kumam.Jeśli na zdjęciu Grzechaa-langfuhr Kaiserl. Postamt - Langfuhr 2.jpg- jest poczta przy Hauptstrasse to co to za budynek , którego zdjęcie znajduje się w albumie "Był Sobie...Wrzeszcz". Jest opisany jako poczta przy Grunwaldzkiej ,ale według mnie wygląda całkiem inaczej niż ten który wstawił Grzechuu. Czy były dwie poczty??? Czy któreś z tych zdjęć zostało błędnie zidentyfikowane?
Poczta we Wrzeszczu przy Hauptstarasse ok.1910 r.mm.jpg
Plik ściągnięto 58994 raz(y) 74,87 KB
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
O co chodzi z PCK to do końca nie zrozumiałem (Aleja Zwycięstwa 27?) w sumie nie wiem jak ten budynek wygląda
A poczty (jeśli źródła nie zawodzą) były dwie - ta wcześniejsza, gdzieś po drugiej stronie Grunwaldzkiej
/ale czy po wybudowaniu nowszej ją zburzono, czy pozostała to /
Poczta przy ul. Grunwaldzkiej, widok w stronę Rynku.jpg pocztówka z tą starszą pocztą
Plik ściągnięto 58921 raz(y) 27,1 KB
poczta800.jpg sprostowanie do albumu BSG Wrzeszcz, było w 30 Dniach
Dzięki za rozwiązanie pierwotnej zagadki.
Co do "starej poczty" od dawna uważałem, że to jakiś błąd (zdjęcie tego budynku podpisane, chyba, jako poczta wybudowana w 1909 r. było wcześniej zamieszczone w "Wydarzyło się w Gdańsku").
Nie widzę go na drugiej, trzeciej posesji od Dmowskiego.
Zdjęcie "Poczta przy ul. Grunwaldzkiej, widok w stronę rynku" też nie przedstawia tej posesji. Ani przed, ani za Dmowskiego nie było budynków z takimi wieżyczkami (3 sztuki).
Dalszy widok też mi nie pasuje do otoczenia rynku.
Te trzy wieżyczki ze zdjęcia Grzechaa mogą być tymi samymi co na zdjęciu "Gdańsk 14", ale wtedy "stara poczta" była by na 8 - 10 posesji od Dmowskiego, czyli gdzieś vis'a vis obecnej poczty.
Te trzy wieżyczki ze zdjęcia Grzechaa mogą być tymi samymi co na zdjęciu "Gdańsk 14", ale wtedy "stara poczta" była by na 8 - 10 posesji od Dmowskiego, czyli gdzieś vis'a vis obecnej poczty.
Ja także doszedłem do tego wniosku. Jedno co budzi moje wątpliwości to ,w jakim celu budowano by dwie poczty prawie na przeciwko siebie.No chyba ,że jedna np. była zbyt mała więc przeniesiono ją do większego budynku.Ale to tylko moje teorie.
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum