Co do Singapuru to raczej nie ma co marzyć, że Gdańsk kiedyś się nim stanie, Bałtyk jest raczej prowincjonalnym morzem i ni jak nam się porównywać do tego Azjatyckiego kolosa, Andora to się zgodze głównie na turystyce jedzie i na wolnocłówce, ale dalej śmiem twierdzić, że przedałoby się globalne ocieplenie, żeby Gdańsk mógł się z turystyki utrzymać cały rok. Co do Luksembrgu to nie miałbym nic przeciwko gdyby Gdańsk stał się finansowa stolicą świata, ale... Teraz wpadłem na pomysł, że można by stworzyć nową religię i przeobrazić WMG na coś w rodzaju Watykanu. Zobaczcie jakie byłby wpływy od wiernych, większa ranga, no i całoroczny napływ turystów chcacych zobaczyc głowę kościoła
Teraz wpadłem na pomysł, że można by stworzyć nową religię i przeobrazić WMG na coś w rodzaju Watykanu. Zobaczcie jakie byłby wpływy od wiernych, większa ranga, no i całoroczny napływ turystów chcacych zobaczyc głowę kościoła
Teraz wpadłem na pomysł, że można by stworzyć nową religię i przeobrazić WMG na coś w rodzaju Watykanu. Zobaczcie jakie byłby wpływy od wiernych, większa ranga, no i całoroczny napływ turystów chcacych zobaczyc głowę kościoła
Niedługo w RM będzie można usłyszeć:
Błogosławieni ci, którzy wierzą w nadejście WMG. Albowiem oni będą żyć wiecznie w Raju na Ziemi
_________________ Umiłuj to, co spaliłeś,
Spal to, co umiłowałeś
Zaraz zaraz - to autonomia, czy niepodległość?
Jak autonomia, to problemu z utrzymaniem nie widzę - po prostu więcej lokalnych podatków zostawałoby u nas zamiast iść w białostockie czy kieleckie.
A jak niepodległość - to państwo utrzymywałoby się rzecz jasna z podatków - tak jak każde państwo na świecie. A skąd obywatele mieliby brać pieniądze na podatki? - trzeba by dać mocnego kopa gospodarce - biorąc pod uwagę niewielki obszar dobrym pomysłem byłoby zrobienie u nas strefy wolnocłowej (dochody z handlu alkoholem, tytoniem, perfumami itd.) i raju podatkowego, zwłaszcza dla firm.
Musze powiedziec, ze uwielbiam tematy jak ten.... Wchodze na Forum i martwie sie, ze mam do przeczytania az 300 postow. Potem okazuje sie, ze 6o z nich dotyczy wlasnie tego watku.
Spokojnie wywalam go bez czytania i pozostaje mi tylko 240.
Serdeczne pozdrowienia.
Co do autonomii jestem zdecydowanie za,jednakże nie tylko dla obszaru dawnego Wolnego Miasta Gdańska (który był tworem całkowicie sztucznym) ale dla terytorium o wiele większego.Osobiście jestem zdecydowanym zwolennikiem utworzenia Prowincji autonomicznej,obejmującej obszar dawnych Prus Królewskich wraz z Warmią (plus historyczną Ziemię Lęborsko-Bytowską) oraz południową część dawnych Prus Książęcych.Stolicą Prowincji został by Gdańsk (lub ewentualnie Toruń),miasto było by jednostką administracyjną posiadającą dodatkowy status autonomiczny (oczywiście w ramach Prowincji),pod nazwą-Królewskie i Hanzeatyckie Miasto Gdańsk.Prowincja nosiła by nazwę-Prusy Królewskie (w nawiązaniu do dawnych Prus Królewskich z lat 1466-1772).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum