A teraz do rzeczy Jako że Jaśkowa Dolina to moja ulubiona ulica, to uzbierało mi się kilka pytań, ale to po kolei
Czy wiecie gdzie jest/był ten domek? Bo jakoś nie mogę go rozpoznać wśród istniejących Może został przebudowany?, albo stoi nie przy samej Jaśkowej? Ma dosyć charakterystyczną wieżyczkę.
Zdjęcie z "Był sobie Gdańsk - part 2" s150-151 podpisane "Willa wzniesiona na przełomie wieków. Jaśkowa Dolina (Jaschkentalerweg)." 1906
Czy ktoś na mapce mógłby zaznaczyć gdzie znajdują się "schody hańby"
I druga sprawa, czy płyty nagrobne z tych schodów zostały przeniesione do lapidarium przy PG.
PZD
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Nie jestem "wujcio-dobra-rada" by wszystkie problemy rozwiązywać...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Czy ktoś na mapce mógłby zaznaczyć gdzie znajdują się "schody hańby"
na mapce to nie wiem czy by pomogło (sam kiedyś ich szukałem), trzeba skręcić z Jaśkowej Doliny miedzy dużym zaniedbanym domem (Jaśkowa 71) a komisem samochodowym (Jaśkowa 73)
a przy okazji - na stronie Sabaoth'a znalazłem ładne zdjęcie, na którym tereny nie są jeszcze zarośnięte, sama willa (nr 71) ma jakiś inny dach (ledwo widać, takie dwa sterczące trójkąty ) no a dzisiejsze schody to tam gdzie kreski zrobiłem
a te "dziury" co mnie zaciekawiły, znajdują się na ich szczycie, może mają jakiś związek z willą?
Te dziuryt w ziemi wyglądają na jakis stary bunkier - lub obiekt tego typu ...byłem tam niedawno i zerkanłem do srodka.. w srodku jest pełno smieci..na linie lub małej drabince mozna by było wejsc do srodka.
No tak się zastanawiałem czy czasem nie bunkier, ale ja się na tym nie znam
pytanie nr 3
Domek "Jaśkowa Dolina 84" - może ktoś wie czy jest on stary, czy wybudowany niedawno? Stoi w miejscu gdzie kiedyś stały zabudowania "Cafe Schroeder", ale czy ma z nimi coś wspólnego? (porównując ze zdjęciami z Danzig-online to wyglada inaczej)
DSC04157.jpg
Plik ściągnięto 65398 raz(y) 37,91 KB
Ostatnio zmieniony przez grzechuu Czw Cze 22, 2006 9:43 am, w całości zmieniany 1 raz
Chodzę sobie ostatnio w niedzielne popołudnia po Jaśkowym Lesie i zadziwia mnie, jakie tam pustki. Wydawałoby się, że taki teren, praktycznie w środku miasta, w niedzielne popołudnia powinien cieszyć się dużym powodzeniem wśród spacerowiczów, a tych można policzyć na palcach jednej ręki... jeszcze przy teatrze i Gutenbergu można spotkać kogoś spacerującego z psem, ale dalej rzadko.
Z jednej strony - trudno się dziwić, że nikt się w las nie zagłębia, bo miejsce robi wrażenie zapomnianego i lekko niebezpiecznego. Z drugiej strony - kiedyś teren był popularny ze względu na atrakcje tam czekające - a teraz widoków nie ma, bo przecinki zarosły, ławek nie ma, bo ukradzione, i jeszcze te śmieci na każdym wzgórzu nadającym się na przystanek na trasie. A z trzeciej strony - może i lepiej, że nikt tam nie chodzi, szybko by zadeptali, zaśmiecili i zniszczyli wszystko...
Domek "Jaśkowa Dolina 84" - może ktoś wie czy jest on stary, czy wybudowany niedawno? Stoi w miejscu gdzie kiedyś stały zabudowania "Cafe Schroeder", ale czy ma z nimi coś wspólnego? (porównując ze zdjęciami z Danzig-online
to wyglada inaczej)
Do 59 r. byłem wysyłany na zakupy do sklepu spożywczego, który był na parterze, w dużym jak na owe lata, pomieszczeniu,w lewym narożniku tego budynku. Drzwi były całkiem po lewej stronie (teraz zamurowane). Do sklepu należało sąsiednie okno od ulicy i na niewidocznej ścianie lewej. Poza tym zaplecze w narożniku od strony lasu. Wtedy budynek był zaniedbany, a mur pruski przykryty tynkiem. Później zakupy robiłem gdzie indziej, ale wiem, że ok. roku 70 sklep i innych użytkowników eksmitowano, a obiekt rewitalizowano. Były jakieś informacje (chyba w prasie), że to cenny zabytek.
Czy wiecie gdzie jest/był ten domek? Bo jakoś nie mogę go rozpoznać wśród istniejących Może został przebudowany?, albo stoi nie przy samej Jaśkowej? Ma dosyć charakterystyczną wieżyczkę.
Zdjęcie z "Był sobie Gdańsk - part 2" s150-151 podpisane "Willa wzniesiona na przełomie wieków. Jaśkowa Dolina (Jaschkentalerweg)." 1906
Dziwię się , że nikt Ci jeszcze nie odpowiedział.
Oczywiście dom jeszcze stoi. Jest w dość opłakanym stanie. Ale niestety nie znajdziesz go przy Twojej ulubionej ulicy. Należy przejść na drugą stronę Grunwaldzkiej . Adres: Konopnickiej 7.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum