Nie znam dobrze niemieckiego, ale po zajrzeniu do słownika można znaleźć, że "sang" - ssanie, "bagger" - pogłębiarka, czyli wychodzi na to, że jest to pogłębiarka ssąca.
"Lachs" i "R. Damme" które zamieściłem to zdjęcia z książki "Historia budownictwa okrętowego na Wybrzeżu Gdańskim", dlatego myślałem, że je znasz. Ale zaraz ci wyślę większe skany.
Mam też ładne zdjęcie "R. Damme" na tle Żurawia tylko że nie wiem, kiedy mi się je uda zeskanować.
Ładny ale trochę "obcięty" R. Damme jest na okładce albumu "Brzeźno. Nowy Port". W ogóle zauważyłem sporo zdjęć, na których ten statek stoi albo przy Westerplatte, albo pod Żurawiem.
"Lachs" i "R. Damme" które zamieściłem to zdjęcia z książki "Historia budownictwa okrętowego na Wybrzeżu Gdańskim", dlatego myślałem, że je znasz. Ale zaraz ci wyślę większe skany.
Mam też ładne zdjęcie "R. Damme" na tle Żurawia tylko że nie wiem, kiedy mi się je uda zeskanować.
Ładny ale trochę "obcięty" R. Damme jest na okładce albumu "Brzeźno. Nowy Port". W ogóle zauważyłem sporo zdjęć, na których ten statek stoi albo przy Westerplatte, albo pod Żurawiem.
Mam ja oczywiscie .
Czyli ta sa reprodukcje z albumu Klawittera z 1905/6 r ktorego nie mam :-(
Widzialem gdzies za 650 EURO i .................nie kupilem
Brzezno tez gdzies mam, ale wlasnie przenosze biblioteke do innego pokoju.
Ciekawe obrazki kryją się na pocztówkach litograficznych. Załączam dwa fragmenty kartek z Helu - na jednej widać nazwę "Drache", na drugiej niepodpisany bocznokołowiec, ale mam (w katalogu wystawy "Kaszuby północne na starych pocztówkach") reprodukcję identycznej kartki z dopisaną przez nadawcę nazwą parostatku "Drache". I jeszcze jeden widoczek "Drache", późniejszy, tym razem malowany na biało, na przystani na Stogach.
Obrazek
I chyba to też jest "Drache", ale nie zmieścił się cały w kadrze - być może Rispetto posiadałby lepszy skan.
Tio nie jest DRACHE. Na obrazkach i zdjeciach z DRACHE widac ze nadbudowka zaczyna sie przed poczatkiem tamburynow (tych od kol napedowych). Jest to raczej jeden ze starszych par kolowych PFEIL , BLITZ itd. Zdjecia PFEIL
Klawitter zbudowal nastepujace kolowe parowce dla
Alexandra Gibsone,
od 1885 byl to Danziger Schiffahrts AG
a od 1894 "Weichsel" Danziger Dampfschiffahrts und SeebadAG
#8 (1860) FALKE 42NRT 31,7m sprzedany 1909
#15 (1863) SCHWAN 40 NRT 32,6m po awarii w 1908r zlomowany w 1910
#23 (1865) DRACHE 36,67m wycofany po 1914 roku
#36 (1867) GREIF 39 NRT 32,6m sprzedany 1911
#56 (1869) BLITZ 42NRT 32,6m sprzedany 19112 do Memla potem w Tyllzy (Tilsit)
#88 (1879) PFEIL 36 NRT 32,6m sprzedany 1911
Jak widac oprocz DRACHE i FALKE byly to jednostki podobne
Trzeba by duzo zdjec aby je moc rozpoznawac. (tze dwa ostatnie z tego forum)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum