To w takim razie program minimum:
"Danzig" na Łuku Triumfalnym
"Rue de Danzig" i "Passage de Danzig" (oba były w "30 Dniach")
Grobowiec François Lefebvre'a, księcia "de Danzig", na cmentarzu Pere Lachaisse.
Dokładnie na stronie 50, małe zdjęcie, na którym jest fragment insprikcji z Łuku Triumfalnego w Paryżu. Pośród wyliczonych miejsc bitew napoleońskich są: Plutusk, Ostrolenka, Dantzig.
Jest to podręcznik (A4 z wieżą Eiffla-dobrze napisałem ?) dla liceum i technikum "Historia II", część 1 "Od oświecenia do 1918 roku". Gdańskie wydawnictwo oświatowe.
Aha... a ja znalazłem w necie zdjęcie grobu marszałka Lefebvre. Niestety, coś mi się pokręciło, nie ma tu w ogóle żadnej tytulatury, więc nie ma też nazwy Gdańska :?
Dla tych którzy "parlają" załączam skrót do metryczki paryskiej Rue de Dantzig. Swoją drogą stworzenie takiej metryczki gdańskich ulic to byłoby wyzwanie.
http://www.paris.fr/Carto...e/2554.nom.html
Wysłany: Pią Mar 26, 2004 10:45 pm ile jest Gdańsków na świecie
Przetrząsając ostatnio internet w poszukiwaniu "gedaniców" znalazłem ciekawy materiał z Brazylii a dokładnie ze stanu Parana. Niestety portugalskiego nie znam a zwłaszcza jego wersji brazylijskiej ale przez analogię z hiszpańskim, który jest mi bliski udało mi się zrozumieć treść krótkiej notki o mieście CAMBÉ. Otóz to miateczko w Brazylii nosiło kiedyś nazwę NOVA DANTZIG. Jak podaje znaleziona przeze mnie strona internetowa zamieszkiwali je w dużej mierze emigranci z Wolnego Miasta Gdańska . Nie jest to chyba zbyt wiarygodna wiadomość. Wydaje mi się, że byli to po prostu emigranci z Gdańska i okolic z wcześniejszych czasów. Ciekawe jest to, że NOVA DANTZIG było znane z tego, że językiem używanym przez większość mieszkańców miasteczka był język niemiecki.
Na podstawie dekretu rządu brazylijskiego z 1943 wszystkie nazwy miejscowości w Brazylii mające coś wspólnego z krajami wrogimi temu krajowi w II Wojnie Światowej (Brazylia była sprzymierzona z Aliantami) zostały zmienione na inne - swojskobrzmiące. W ten sposób NOVA DANTZIG zmieniła się w CAMBÉ.
Ciekawe ile Dantzigów lub Danzigów jest na świecie? Myślę, że można się na nie natknąć w USA albo Kanadzie. Spróbuję ich poszukać. Może ktoś z was się natknął już kiedyś na jakiś Danzig na świecie?
Oto skrót do strony brazylisjkiego Nowego Gdańska
http://www.geocities.com/...9120/hist5.html
Chciałbym pokazać Wam gdańskie ślady jakie znalazłem w Poznaniu. Gdy poszedłem ze święconką do O.O. Dominikanów na ścianach dziedzińca przed kościołem Dominikanów znalazłem tablicę pamiątkową korporacji studenckich a wśród nich i korporacji mającej coś wspólnego z Gdańskiem.
Innym sladem Gdańska był święcący nasze smakołyki ojciec Mirosław , który przez ładnych parę ładnych lat pracował na placówce dominikanów w Gdańsku
Załączam zdjęcia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum