Wysłany: Pon Sie 29, 2005 5:33 pm Akademia w www.trojmiasto.pl
Moi Drodzy Państwo Profesorstfo.
Trochę się spóźniłem z poinformowaniem Was o nawiązanej właśnie współpracy z redakcją portalu www.trojmiasto.pl
No i już jest pierwszy owoc... http://www.trojmiasto.pl/...l?id_news=16955
Przedrukowują nas - i są problemy dwa:
1) czasem będą musieli robić skróty - więc ustaliliśmy procedurę uzyskiwania zgody autora na wersję do opublikowania u nich, więc każdy tekst przed ukazaniem się (w razie dokonywania skrótów) będzie przedstawiany autorowi do autoryzacji
2) pytają czy chcecie być podpisywani prawdziwymi imionami i nazwiskami
Wypowiedzcie się jak najszybciej.
Rektór
Skoro wszyscy jak dotychczas są jednogłośni, to się nie będę wyłamywać
Mam tylko pytanie - jakie są kryteria wyboru artykułów do ukazania się na trojmiasto.pl ?
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Wysłany: Wto Sie 30, 2005 6:55 am Re: Akademia w www.trojmiasto.pl
Grün napisał/a:
1) czasem będą musieli robić skróty - więc ustaliliśmy procedurę uzyskiwania zgody autora na wersję do opublikowania u nich, więc każdy tekst przed ukazaniem się (w razie dokonywania skrótów) będzie przedstawiany autorowi do autoryzacji
2) pytają czy chcecie być podpisywani prawdziwymi imionami i nazwiskami
Wypowiedzcie się jak najszybciej.
Rektór
Zaraz. Mnie nikt nie pytał, czy w ogóle zgadzam się na publikację moich wypracowań poza AR. A jak widzę pierwszy tekst jest mój...
Zoppoter - tekst nie jest jeszcze opublikowany - po to właśnie jest pokazany, żebyś się mógł wypowiedzieć. A tak już całkiem nawiasem mówiąc, to prawo prasowe pozwala na przedruk bez pytania - więc i tak miło że w takiej formie się to odbywa, prawda?
Zoppoter - tekst nie jest jeszcze opublikowany - po to właśnie jest pokazany, żebyś się mógł wypowiedzieć. A tak już całkiem nawiasem mówiąc, to prawo prasowe pozwala na przedruk bez pytania - więc i tak miło że w takiej formie się to odbywa, prawda?
Może i prawo prasowe pozwala. Chociaż nie wiem, jak się ma prawo prasowe do publikacji poza prasą, bo Akademia nie jest gazetą, portal Trójmiasto też nie bardzo. Choc może "trójmiasto" mozna traktować jak prasę.
Co nie znaczy, że ja to muszę akceptować. Zdaje się, że wszyscy autorzy ana AR pisali swoje teksty za darmo. Akademia Rzygaczy też nikomu nie przynosi dochodów. Tymczasem portal; "Trójmiasto" to przedsięwzięcie komercyjne. Innymi słowy sa tam pracownicy, otrzymujacy pensje. Nie widze powodu, zeby ktoś miał zarabiac pieniądze na moich tekstach, bez mojej zgody. Nawet, jesli prawo im na to pozwala. Co wiecej klimat tego portalu, a zwłaszcza komentarze czytelników sa bardzo dalekie od moich oczekiwań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum