Chciałbym Was poinformować, że od wczoraj Akademia Rzygaczy jest stowarzyszeniem zwykłym. Nic z tego w sumie nie wynika nowego, ale teraz można już posługiwać się nazwą "Stowarzyszenie Akademia Rzygaczy". Niby nic - a brzmi (dla niektórych) inaczej.
Polecam lekturę ustawy o stowarzyszeniach np. na: http://www.prawo.lex.pl/b...001.79.855.html - art. 40 i następne.
Oznacza to mniej więcej tyle, że nasza dotychczasowa działalność jest obecnie legalna w majestacie praw Rzeczypospolitej i możemy używać nazwy "Stowarzyszenie". Innych zmian nie ma. Co do członkostwa to członkowie założyciele podejmą wkrótce stosowną uchwałę i poinformujemy Was o tym.
Art. 42. 1. Stowarzyszenie zwykłe nie może:
1) powoływać terenowych jednostek organizacyjnych,
2) łączyć się w związki stowarzyszeń,
3) zrzeszać osób prawnych,
4) prowadzić działalności gospodarczej,
5) przyjmować darowizn, spadków i zapisów oraz otrzymywać dotacji, a także korzystać z ofiarności publicznej.
2. Stowarzyszenie zwykłe uzyskuje środki na swoją działalność ze składek członkowskich.
Z tego co pamiętam z gorących niegdysiejszych dyskusji to Sz. P. Rektór był (eufemistycznie mówiąc) nastawiony sceptycznie nastawiony do idei formalnego stowarzyszania się. Ja wtedy raczej się do niej przychylałem. Dziś jest na odwrót.
Czy mogę prosić o jakieś uzasadnienie zmiany zapatrywań Sz. P. Rektóra.
Na żądanie jestem gotowy przedstawić swoje dzisiejsze poglądy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum