Wysłany: Wto Maj 24, 2005 9:17 am Łaźnia na Osieku
Chodziłem koło tego miejsca długo, bo byłem przekonany, że tam coś jest napisane, ale żeby mieć szansę przeczytania, musiałem czekać na dobre warunki oświetleniowe. Zresztą pewnie bym nie odgadł, co jest napisane, gdybym nie wiedział z innych źródeł, co się tam znajdowało. Mam kłopoty ze sfotografowaniem znaleziska, musicie mi wierzyć na słowo albo sami sobie idźcie na Osiek i popatrzcie.
KARTA OBIEKTU
1. Adres
ul. Osiek 11
2. Umiejscowienie
Na fasadzie, drugie "przęsło" od prawej strony, pod oknami drugiej kondygnacji.
3. Treść
- odgadnięta
Städtisches
Brause & Wannenbad
- tłumaczenie
Miejska łaźnia z natryskami i wannami
4. Uwagi
Zły stan zachowania, trzeba się długo wpatrywać w cegły, by dostrzec zarysy poszczególnych liter.
Zarys historii budynku:
Budynek zbudowano prawdopodobnie w 1901 r., jako wschodnie skrzydło szkoły dla chłopców (skrzydło zachodnie - Osiek 12 - powstało w 1878 r.). Górna kondygnacja mieściła salę gimnastyczną, natomiast dolna - łaźnię, która zgodnie z ówczesnymi założeniami służyła nie tylko chłopcom korzystającym z sali gimnastycznej, ale także jako ogólnodostępna łaźnia publiczna.
Wiedziałem, że będziecie niedowiarkami i że po zmniejszeniu zdjęć do rozmiarów tolerowanych przez FDG będzie g.... widać. Poniżej kilka fragmentów które was może przekonają
Znacznie lepiej. Nie dziw się reakcji. To ty jesteś specjalistą (zawodowo) w wyszukiwaniu rzeczy niewidocznych dla innych. Ja zauważam obiekty >100 metrów.
Ciekawostka bodajże z "Danzig und seine Bauten" (a może z IV tomu "Historii Gdańska"? ): Na początku XX wieku w łaźni przy szkole na Starym Mieście, czyli tej przy ul. Osiek, udzielano podobno ok. 2.500 kąpieli tygodniowo.
Ostatnio zmieniony przez pumeks Wto Maj 24, 2005 1:46 pm, w całości zmieniany 3 razy
A w dzisiejszym "Śledź te strony" (notabene, wiecie, kto wymyslił tę nazwę? podpowiem że jeden z naszych forumowiczów ) tekst AJ "Szkoła z łaźnią". Swoją drogą, na Zielonej Stronie Greena był kiedyś króciutki tekst o tej szkole, można by spróbować go napisać na nowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum