Tak swoją drogą, ci ranni musieli solidnie dostać, jeżeli na początku lutego 1940 jeszcze się kurowali... no chyba że odnieśli rany w jakimś wypadku podczas musztry albo czyszczenia broni?
A czy w tym czasie nie było przypadkiem jakichs walk w Finlandii, z udziałem niemieckiego wojska? Albo w Norwegiii?
Mogli dostarczać Finom sprzęt, ale chyba nie wystąpiliby otwarcie przeciwko swoim sojusznikom, z którymi dopiero co uzgodnili rozbiór Polski i Pribałtyki?
Mogli dostarczać Finom sprzęt, ale chyba nie wystąpiliby otwarcie przeciwko swoim sojusznikom, z którymi dopiero co uzgodnili rozbiór Polski i Pribałtyki?
No własnie nie wiem, bo to co mówisz jest logiczne, a mnie ciągle się kołacze w steranym łbie, że w Finlandii było jakies niemieckie wojsko. Moze później było...?
Później to były, ale to dopiero w 1941 jak stali się sojusznikami ( z tym że finowi zgodzikli się walczyc tylko do granicy terytorium które utracili po wojnie z ZSRR.
( z tym że finowi zgodzikli się walczyc tylko do granicy terytorium które utracili po wojnie z ZSRR.
Pierwsze słyszę - zresztą to nie może być prawda - najdalszy zasięg na froncie fińskim podczas "wojny odwetowej" był dalszy niz zasięg ich granic sprzed "wojny zimowej", a mieli iść jeszcze dalej - m. in. na Leningrad, tyle, że się im nie udało.
A wojska niemieckie na pewno wspomagały Finów (Ciekawa rzecz - fińskie wojsko nazywało się SA - Suomen Armeija) podczas wojny "odwetowej".
Podczas zimowej na pewno nie bylo w Finlandii żadnych regularnych jednostek Wehrmachtu, a jakichś ochotników i dostaw materiałów też raczej nie wysłano - nawet po kryjomu (ZSRR był wówczas sojusznikiem Rzeszy)
Zoppoterze. Wiem dlaczego miałeś skojarzenia Finlandii z Niemcami. Ja też miałem.T eskojarzenia miałem w związku z moim leciutkim odchyleniem historyczno-lotniczym. Otóż Finowie tak jak Polacy w 1940 we Francji latali na samolotach typu Caudron C- 714.
W barwach fińskich ten samolot wyglądał jak na poniższym obrazku. Stąd zapewne skojarzenia niemieckie.
Kompletnie sie na samolotach nie znam, w ogóle nie wierzę w samoloty.
Ja się trochę znam, ale też nie wierzę, że coś cięższego od powietrza może latać (no z wyjątkiem ptaków i nietoperzy, ale one mają kości wypełnione powietrzem)
Z tego co pamiętam to na pewnym etapie rozwoju wydarzeń rozważno wysłanie do Finlandii Samodzielnej Brygady Strzelców Podhalańskich sformowanej we Francji. Oczywiście do walki z bolszewią.
Z tego co pamiętam to na pewnym etapie rozwoju wydarzeń rozważno wysłanie do Finlandii Samodzielnej Brygady Strzelców Podhalańskich sformowanej we Francji. Oczywiście do walki z bolszewią.
Zgadza się - miała być wyslana w ramach brytyjsko - francuskiego korpusu ekspedycyjnego. O ile pamiętam na przeszkodzie stanął brak zgody Szwecji i Norwegii na przemarsz przez ich terytoria.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum