Wysłany: Wto Paź 05, 2004 11:10 pm Nowy stary napis
Nowy stary napis, tego domu chyba już nie ma.
Prawda, ze ładny?...
Może jasnie szanowny jego magnificencja supernadrzygacz Mikołaj zechce umieścić w swojej kolekcji zdjęcie wykonane przez partacza (z dopiskiem, ze on to zrobił, ten partacz)
"Podczepię się" pod ten wątek. Nie jestem pewien, czy ktoś już tego nie podawał - w każdym razie zauważyłem w sobotę, że na Biskupiej 34 oprócz kultowego już napisu "Milch-Verkaufsstelle" jest jeszcze, po lewej stronie portalu, coś w rodzaju wizytówki na cegle - napisane jest mniej więcej tak:
"Inh.
Wilh. Taube
Art."
biskupia34_nowy.jpg A to z sobotniego spaceru.
Plik ściągnięto 31365 raz(y) 27,02 KB
biskupia34_ogolne.jpg To moje bardzo stare zdjęcie ;-)
KARTA OBIEKTU
1. Adres
ul. Ogarna 29
2. Umiejscowienie
Na fasadzie kamienicy, z prawej strony portalu, poniżej środkowego z trzech kamieni
3. Treść
?????????
4. Uwagi
Zły stan zachowania.
Uprzedzając pytania, załączam zdjęcie Mistrza Kosycarza sprzed odbudowy Głównego Miasta - widać, że akurat na Ogarnej stosunkowo dużo fasad się ostało - ta na której znalazłem dziś napis, wygląda na całkowicie autentyczną (drobna cegiełka holenderka).
Pumeksa ze spostrzegawczością to ja nie przebiję ale też coś bym dorzucił do wspólnego rozpracowania.
Stojąc na światłach na ulicy Do Studzienki dostrzegłem majaczący na ścianie napis. Wyrzuciłem więc pod domem pasażerów, wziąłem aparat i wróciłem na miejsce.
Tam dokonałem wizji lokalnej, której efekty przedstawiam.
Miejsce: ul. Do Studzienki 19
Treść: niezbyt czytelna ale chyba Schroenten (nie ma wsłowniku) lub Schroepfen (jest w słowniku)
Tłumaczenie: jesli jest to Schroepfen - bańki (te do stawiania na plecach)
Od pani, która myła w sąsiedztwie okna dowiedziałem się, że na budynku było więcej napisów.
Przy okazji dowiedziałem się, że mama tej pani mieszkała przy Heiligebrunn Weg przed wojną. Wymawiając nazwę ulicy wymówiła słówko weg jak polskie weź. Czyżby to miejscowy akcent?
A tak przy okazji to teraz po zimie jest dobra pora dla łowców napisów. Złuszczyły się po zimie kolejne warstwy farby i przyszedł czas na "napisowe żniwa"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum