Brama Wyżynna po przebiciu przejść bocznych i wybudowaniu nowego mostu nad fosą. W głębi południowa część ulicy 3 Maja (Südpromenade) i panorama Biskupiej Górki (Bischofsberg). Ok. 1890 roku
Brama św. Jakuba przed rozbiórką w 1881 roku. Po rozbiórce jej elementy trafiły na fasadę Katowni, lwy przed Dwór Artusa, a wieżyczka z hełmem na kościół św. Jakuba. Rok 1881.
Lata 1870-1878 , Pośrodku zdjęcia Brama Wysoka zwana także Wyżynną oraz Wieża Więzienna. Z prawej strony zdjęcia widać Bastion Karowy a nad nim kościół Św. Trójcy. Na pierwszym planie widoczny akwedukt kanału Raduni nad fosą miejską. Zdjęcie wykonane zostało z Bastionu Św. Elżbiety. Na początku akweduktu brama z herbem
Zastanawiam się, jakie było przeznaczenie tego wąskiego kanału, w prawym, dolnym rogu.
Wygląda to na możliwość skierowania części wody z Kanału, do fosy. W tej niewielkiej budce na brzegu znajdować się musiała jakaś zastawka.
Ja biorę pod uwagę to, że mogło to być dodatkowe zasilenie fosy w wodę, wtedy, gdy trzeba było szybko podnieść w niej poziom wody.
Następna możliwość to odprowadzenie wody z Kanału, gdy akwedukt wymagał jakiejś naprawy.
Podejście wroga pod miasto - to taka sytuacja. Obrońcy mogli decydować, czy wyższa woda w fosie, czy wypuszczenie jej na przyległe niziny (depresje). Jeśli spodziewano się ataku ze wschodu, lub południa korzystne było zalanie Żuław, ale jeśli od zachodu to korzystne byłoby zamknięcie śluz Kamiennej i Lazaretu i utrzymywać wysoki stan wody w fosach. Głównym dostarczycielem wody była Motława.
Więcej o tym tu: http://forum.dawnygdansk....p=151988#151988
Nie mogę się oczywiście podeprzeć żadnymi obliczeniami, ale wydaje mi się że wody w Kanale Raduni byłoby zbyt mało żeby w ogóle zmienić poziom wypełnienia fosy.
Z drugiej strony, moja koncepcja "zrzutu powodziowego" też nie trzyma się kupy bo idąca kanałem fala powodziowa i tak przelałaby się przez "burty" akweduktu do fosy.
Więc może modyfikacja koncepcji "dodatkowe zasilenie fosy w wodę", z tym że niekoniecznie do "szybkiego podnoszenia poziomu" a raczej do awaryjnego napełniania fos, np. w okresach długotrwałej suszy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum