Wysłany: Pon Sty 09, 2012 9:14 pm Ring wolny, pierwsze starcie
Imponująca swoją powierzchnią hala ZNTK, w której początkowo naprawiano parowozy, potem elektryczne zespoły trakcyjne i lokomotywy elektryczne służyła czasem też innym celom.Środkowa nawa,po której porusza się przesuwnica taboru to płaski,pusty,betonowy plac o długości ponad 150 m.Oprócz przeróżnych akademii ku czci Adolfa H., Józefa S., Wiesława G. Edwarda G. a potem wieców przeciw nim, nadawała się do przyjemniejszych celów. W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych zapełniali ją miłośnicy boksu i to na najwyższym krajowym poziomie.Do 1956 roku KKS Gedania walczyła w I lidze a potem do 1963 toczyła boje o powrót do niej.Zawodnicy: Zygmunt Chychła,Brunon Bendig,Jarosław Kulesza,Zygmunt Milewski,Józef Knut,Eugeniusz Makowski,Wacław Rytel i wielu,wielu innych ściągali do hali ZNTK tysiące widzów.Do tego trenerzy Józef Kruża, Czesław Rekowski...W niedzielne przedpołudnia przed bramą na ul.Siennickiej był taki tłum,że tramwaj z trudem przeciskał się dzwoniąc. Dla nas,chłopaków była to frajda,bo towarzyszące dorosłym dzieciaki wpuszczano "za friko",wystarczyło wybłagać "pan mnie weźmie..".Nierzadko o wyniku meczu decydowała ostatnia walka w wadze ciężkiej,w której startował pupil publiczności Wacek Rytel.Wtedy doping było słychać na całej Przeróbce. Tego się nie da zapomnieć.Zdjęcia pochodzą z archiwum niegdyś doskonałego zawodnika potem trenera a dziś sąsiada Eugeniusza Makowskiego.
Gedania8.jpg Inna druzyna,inne lata,ta sama hala
Plik ściągnięto 26793 raz(y) 38,44 KB
Gedania 5.jpg Wśród "modraków"
Plik ściągnięto 26793 raz(y) 62,62 KB
Wacek w akcji.jpg Wacek Rytel w akcji
Plik ściągnięto 26793 raz(y) 22,9 KB
Gedania Gdańsk.jpg Drużyna w komplecie plus trener Czesław Rekowski.
Na poprzedniej stronie była informacja o Wykolejarskiej Wrześniówce - imprezce turystycznej byłych ZNTK-owców. Otóż 29 września 2012 odbędzie się druga edycja.To samo miejsce - podobny program plus niespodzianki. Zainteresowani - proszę mail na adres privat.
Witam!
Pozwolę sobie odświeżyć nieco temat, ponieważ jest ciekawy, a nie wszystko jeszcze zostało powiedziane Od prawie 2 lat pracuję na terenie po ZNTK i bardzo mnie interesuje historia tego miejsca (temat przeczytałem po kilka razy od początku do końca). Firma w której pracuję mieści się z tego co wiem w miejscu które było opisane jako kuźnia - zgrzewalnia, obok znajduje się budynek kuźni (tak przypuszczam). Teraz powstaje moje pytanie, co mieściło się w poszczególnych budynkach ? Fajnie by było gdyby ktoś oznaczył na jakiejś mapce czy zdjęciu satelitarnym budynki z tamtych lat wraz z opisem co się w nich mieściło/działo
Stuknij w stół a ... skaner się sam odezwie. Watpię, czy to zainteresuje szersze grono forumowiczów ale jak tu nie spełnić prośby. Numerki na planie to:1 - tzw. nowy budynek dyrekcji, 2- KZ PZPR, 3- najpierw stołówka i zakładowa restauracja potem młodzieżowy klub "Sezam" 5- główna portiernia, 6-budynek Dyrekcji potem m.in dział zaopatrzenia i wojskowy/ główny schron w piwnicy /, 8 - łaźnia pracownicza potem zakł. przychodnia lekarska, 9- warsztaty szkolne, 10. zakł.straż pożarna, 11-magazyn główny, 12- akumulatorownia/ wózki elektryczne/,13-pralnia, 14-16 - magazyny,17-krajalnia mat.hutniczych, 18-produkcja osprzętu sieci trakcyjnych,20 - hala napraw wagonów towarowych, 21,22,23- produkcja nowych podwozi, 26- narzędziownia, 28-zalewnia panewek,30- hala napraw parowozów a potem elektrowozów i ezt, 34- dział techniczno-usługowy - barak,35 - kuźnia i obręczarnia,36- resorownia i naprawa zderzaków,39- stara kotłownia/ do lat 70-tych/, 40- nowa hala wydz.mechanicznego i techn.usługowego, 44- tlenownia,49- "piekło" malowanie podwozi,50 - nowa stolarnia, 57-odlewnia, 58-modelarnia, 62- stara acetylenownia,60- garaż i warsztat samochodowy oraz tzw. zapalarnia - parowozownia, 63-nowa acetylenownia, poza mapką nowa ciepłownia. Pominąłem obiekty gospodarcze i magazyny. Napisałem już kiedyś, że Eisenbahnhauptwerkstatte czyli ZNTK zbudowano tak, że mogłyby działać na wyspie: miały wszystko-własne ujęcie wody, własne agregaty prądotwórcze, tlenownię i acetylenownię, cynkownię i odlewnię, stolarnię i stołówkę.
Nawet trumny dla pracowników wykonywano we własnej stolarni do lat 80-tych.Miały własne szkoły i przychodnię lekarską. Zresztą tak działała większość dużych przedsiębiorstw.
ZNTK-plan.jpg
Plik ściągnięto 24645 raz(y) 46,19 KB
ZNTK GD0002.jpg
Plik ściągnięto 24645 raz(y) 54,65 KB
ZNTK GD0003.jpg
Plik ściągnięto 24645 raz(y) 28,15 KB
ZNTK GD0004.jpg W tle-tlenownia
Plik ściągnięto 24645 raz(y) 28,33 KB
ZNTK GD0005.jpg Takie obiekciki też były - przeciągarka wagonów
Plik ściągnięto 24645 raz(y) 30,02 KB
ZNTK GD0006.jpg Nie istniejąca drewniana hala wydziału techn.usługowego
Plik ściągnięto 24645 raz(y) 27,23 KB
ZNTK GD0007.jpg Zestawy kołowe czekają na wymianę obręczy, dlatego poprzecinane.
Wysłany: Czw Paź 08, 2015 6:26 pm Sport to zdrowie.
Zeskanowałem jeszcze jeden stary negatyw. Z okazji hucznie obchodzonego Dnia Kolejarza, przez wiele lat , na pewno do końca lat 70-tych, organizowana była Zakładowa Spartakiada Sportowa.Pracownicy poszczególnych wydziałów rywalizowali na boiskach piłkarskich, w konkurencjach lekkoatletycznych a nawet w szachach i warcabach.Nagrodą dla zwycięzców był dyplom i jakiś różnie użyteczny przedmiot. Mój ojciec za drugie miejsce w skoku wzwyż przyniósł z dumą elegancki komplet szachowy a za udział w drużynowym turnieju siatkówki - młynek do kawy napędzany korbką, który natychmiast zaanektowałem do mojej ulubionej zabawy w motorniczego tramwaju. No i na zdjęciach z 1956 roku znalazłem właśnie migawki z takiego turnieju siatkówki. Całość odbywa się na terenie zakładów, obok dawnej remizy strażackiej, czyli dokładnie tam gdzie dziś stoi biurowiec. W drużynie Białych występują m.in śp.śp. Stanisław Olszewski, Sergiusz Korec, Jan Michalski. Może ktoś rozpozna swojego tatę lub dziadka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum