W 2015 roku wypada wiedzieć co to jest OCR Używają tego nawet megaoldanalogi
Mikołaj ma słuszną rację : sklejanie liter to podstawowy błąd programów rozpoznających tekst. Jeżeli do tego skan jest słaby (wysoki kontrast, rozlane litery), to czasem szybciej przpisać, niż ocr-ować i poprawiać.
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
W 2015 roku wypada wiedzieć co to jest OCR Używają tego nawet megaoldanalogi
Z całą pewnością jestem megaold , ciąg dalszy niekoniecznie, ale od jakiego angielskojęzycznego zwrotu (bo przecież nie z polskiego ani z łaciny ) pochodzi skrót OCR nie wiem, choć domyślam się, że to jakiś program tłumaczący.
Upraszam zatem jakiegoś nieanaloga, może być megaold, żeby ten zwrot rozwinął.
Chcę też być trendy, a może nawet cool
Ależ proszę
OCR = ang. Optical Character Recognition. Soft (program) służący do zamiany zeskanowanego tekstu na tekst "edytowalny". Tradycyjny dodatek do skanerów, teraz nawet smartfonów.
Wpisanie "OCR" w gugla - 0,2s, Około 63,300,000 wyników w 0,001s.
Nawt megaoldanalog może się zawsze upgradeować
(program) służący do zamiany zeskanowanego tekstu na tekst "edytowalny".
EwkaW napisał/a:
Chcę też być trendy, a może nawet cool
Tu nie chodzi o bycie trendy. OCRy są bardzo przydatnymi narzędziami, o ile oczywiście pracuje się na nieedytowalnych tekstach. Narzędzie jak każde inne. Tyle, że cyfrowe.
Że takie narzędzia są, to wiedziałam, ale o tym, że funkcjonują pod skrótem OCR dowiedziałam się od Was.
Po prostu nie miałam dotychczas potrzeby korzystania z nich, albo mi nie przyszło do głowy, że mogłabym , z naciskiem raczej na to drugie.
Dziękuję za doinformowanie
Ja bym nie przeceniał tych OCR programów.
Darmowe wesje są do kitu i nawet przy dobrym skanie nie wszystko odczytują,
a poprawianie jest strasznie kłopotliwe.
Jeśli chodzi o profesionalne wersje to polecam bardzo dobry program
ABBYY FineReader 12 Professional.
Ma on tylko jedna wadę.... kosztuje 129 euro.
Tak , darmowe są z reguły słabe. Dlatego kupując np. skaner, warto dopłacić troszkę do modelu, który ma dołączone solidne dodatki (np. wspomnianego ABBY).
Czy można prosić o przeniesienie ostatnich postów do bla-blarni, bo chyba zaśmieciliśmy wątka ... Tam możemy kontynuować
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum