To niemożliwe. Zobacz jak usytuowana jest słynna nastawnia. Jest ona tylko nad dwoma torami i to one były z pewnością najpierw zbudowane - a są to tory "dalekobieżne" - nie SKMki.
Przyjrzyj się planowi z lat 40. http://forum.dawnygdansk....p?p=85115#85115 Tory nie biegną pod nastawnią. Przebudowy dworca wrzeszczańskiego rozpoczętej przed I WŚ nie ukończono. Powstał peron w miejscu (+-) obecnego SKM, a peronu dalekobieżnego i dla linii do Starej Piły już nie wybudowano. Nie położono (czy też raczej nie dokończono) również drugiej pary torów, z planu wynika, że dalekobieżnych właśnie.
Po wojnie budynek był wypalony, zburzono go i wybudowano nowy dworzec w miejscu obecnego.
To wydaje się nie do końca dokładne, a wręcz sprzeczne z:
Sagapo8 napisał/a:
po wojnie zbudowano drewniany budynek dworca w miejscu obecnej pizzerii, koło wejścia do kolejki. W tym czasie kasy biletowe znajdowały się w budynku mieszkalnym koło wiaduktu. Nie wiem czy cały czas ale na pewno tam były. Budynek drewniany funkcjonował do początku lat 50-tych (1952?)
Jak rozumiem w miejscu starego (przedwojennego) dworca: "w miejscu obecnej pizzerii, koło wejścia do kolejki". Ale i tu dopatruję się pewnej nielogiczności. Skoro postawiono ten "drewniany budynek" to kasy powinny być w nim. Może te kasy biletowe w budynku mieszkalnym były do momentu jego postawienia? Od 52 r. było to co widzimy na zdjęciu Sagap'a8
Sagapo8 napisał/a:
Jak się dowiedziałem, budynek dworca na zdjęciu, mniej więcej z początku lat 50-tych to efekt powojennej odbudowy a raczej zbudowania od podstaw.
I ten stan trwał do:
norveg napisał/a:
„8 marca 1969 - Zmodernizowany dworzec kolejowy we Wrzeszczu przekazano do użytku. Pierwszy dworzec powstał w tym miejscu w 1870 r. ”
Sporo wiemy, ale może kiedyś, ktoś wygrzebie adjęcie tego "drewnianego budynku". Mógł stać w miejscu starego dworca, ale mógł być również w tym samym miejscu co ten z 52 r. bo tą zaznaczoną na czerwono część budynku podjżewam o wcześniejszą (wojenną) datę powstania. Jeśli tak było to kasy biletowe do budynku mieszkalnego mogły trafić na czas budowy.
Zabytkowa nastawnia kolejowa w Gdańsku Wrzeszczu zostanie odnowiona i trafi do nowego właściciela. Wszystko to najprawdopodobniej jeszcze w tym roku, dowiedziało się Radio Gdańsk. Po kilku latach udało się zakończyć urzędniczy spór między PKP a Zarządem Dróg i Zieleni.
Część piwnic pierwszego dworca właśnie została odkopana - ostatnia okazja żeby je obejrzeć i sfotografować (zdjęcie zapożyczyłem z Forum Polskich Wieżowców od użytkownika adameqq).
Polecam moje zdjęcia odkrytych piwnic dawnego dworca,które bezmyślnie zniszczono bez zinwentaryzowania podczas odgruzowywania bez nadzoru konserwatorskiego i archeologicznego:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=238280629708923&set=a.111149889088665.1073741829.100005809631788&type=1&theater
_________________ Foto by Aldek1944.
Ostatnio zmieniony przez aldek1944 Wto Kwi 08, 2014 6:02 pm, w całości zmieniany 1 raz
Mam wątpliwości, czy stary dworzec dotrwał do 45 r. i czy to on się spalił (został spalony). To, że w okresie międzywojennym nie dokończono rozbudowy i zmiany lokalizacji budynku dworcowego jest w miarę oczywiste. Polski dworzec w nie polskim Wrzeszczu. Nie dokończenie tej inwestycji musiało być sporą bolączką dla mieszkańców i dziwne by było gdyby Niemcy, po przejęciu terenów kolejowych nie zabrali się za jej dokończenie.
(...)
W 40 r. był jeden peron, ale czy w okresie wojny nie wybudowano drugiego i nowego budynku dworcowego? Czy to nie ten nowy spalił się? A na jego fundamentach postawiono ten (chyba drewniany) który "istniał do około 1952r"?
Nasi "Kolejarze" chyba na wakacjach - nikt nie komentuje
Zdjęcie, oczywiście, zrobione z wagonu stojącego przy rampie i to gdzieś, w jej połowie.
Na wycinek planu z 33 r. wrysowałem na czerwono linie a, b, c, d w stronę obiektów widocznych na zdjęciu, a na żółto peron, tunel (zaznaczony na planie z 1940 i istniejący do dzisiaj), oraz przypuszczalną lokalizację tego drewnianego budynku.
Wydaje mi się, że nad nim powinien być widoczny dach starego dworca (z poddaszem to 3 kondygnacje), a nie widzę go Czyżby już nie istniał?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum