Wysłany: Sro Maj 23, 2012 4:37 pm Wrzeszcz, ulice: Waryńskiego i Konopnickiej.
Na samym koncu ulicy Warynskiego, w podworku za elegantem i za barem mlecznym syrena, znajduje sie ceglany budynek, numer 47.
Chociaz w nim mieszkam, to nie wiem o nim zbyt wiele.
Najprawdopodobniej jest to pruski budynek.
Niestety nie mam zdjecia, ani nigdzie w internecie nie moge znalezc zadnego.
Bardzo bym chcial sie dowiedziec, kto i kiedy ten budynek wybudowal i czy pelnil jakies funkcje poza mieszkalnymi...
Interesuja mnie tez wille przy ul. Konopnickiej, zwlaszcza jedna, najwieksza z wiezyczka.
A takze dom, przy Warynskiego 45
Niestety nie wiem gdzie szukac informacji. W internecie ich brak, w ksiazkac podobnie.
Sasiedzi tez niewiele wiedza.
Wysłany: Sro Maj 23, 2012 5:58 pm Re: Wrzeszcz, ulice: Waryńskiego i Konopnickiej.
Jeśli chodzi Ci o willę przy Konopnickiej, to prawdopodobnie masz na myśli Villę Rovenhagen, trochę o niej jest na tym forum http://www.forum.dawnygda...ic.php?p=93807. O innych budynkach niestety nic nie wiem.
Na pocztówce poniżej widać po lewej fragment tego budynku z fotografii na początku tego tematu.
Budynki tworzyły Brunshofer Park. Gdzieś na forum już ten temat był poruszany.
Na Waryńskiego wykonano w ostatnich latach kilka zgrabnych remontów. Przynajmniej z zewnątrz wyglądają ok. Tymczasem pod 24 ... odnowienie przez usunięcie. Jest elegancko
Warynskiego 24.jpg
Plik ściągnięto 6821 raz(y) 82,11 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum