Przymierzałem się do punktu topograficznego "104,0", ale bardziej mi pasuje troszkę bardziej na południowy wschód. Na pewno to ta górka - nad kościołem.
Wygląda na skrzyżowanie Sobieskiego z Wileńską i Jarową.
Więcej jednak inauguracja odbyła się poniżej przepompowni, albo odbyła się na całym odcinku od Wileńskiej do przepompowni i mamy dwa ujęcia z dwóch różnych miejsc.
Wracając do zdjęcia (wielkie dzięki), to ten Niemiec http://www.xs4all.nl/~wolfzim/origine.html pytany przeze mnie rok temu nic nie wiedział o budowie, którą mógł widzieć z okna. Oczywiście był za mały, więc chyba wyjaśnieniem jest, że po prostu za dużo, czy za długo tam nie pokopano.
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 9:27 am Kierunek-Warszawa
Plan z 1972 roku obrazuje inną koncepcję wylotu na Warszawę.Estakada prowadziłaby wzdłuż wód opływu, równolegle do niej linia SKM prowadzaca do? Niestety nie mogę wcisnąć całego planu w rozdzielczości umozliwiającej odczytanie napisów.Czego tam nie ma! Hala Arena / pod nią wbito już setki betonowych pali, dzięki czemu targowisko na Elbląskiej ma stabilne ceny/ Nad wodą - przystanek SKM / Gdańsk Żużlowy? /
a za wodą lodowisko kryte,pływalnia kryta i baseny na powietrzu,stadion lekkoatletyczny,parkingi,korty tenisowe i kręgielnia.Niestety wszystko padło wskutek tzw manewru gospodarczego i wstrzymania inwestycji po 1976 roku.Powstała tylko hala GKS, którą właśnie się rozbiera.
Straszyn, miejsce obecnego zjazdu (od strony Gdyni) z obwodnicy, a wtedy skrzyżowania obecnej Starogardzkiej z Raciborską (drogą z Pruszcza i Rotmanki). Fragment mapy od Krzysztofa. Sprawa nie musi mieć związku z autostradą, ale pytam tutaj.
Na pierwszy rzut oka wygląda jak linia telefoniczna / telegraficzna - znak umowny jest najbardziej do tego podobny. Na mapach często zaznacza się tylko "zagięcia" - zmiany kierunków biegu linii telefonicznych, pomijając proste odcinki.
Na uwagę zasługują też oczka wodne, które już nie istnieją.
Kochani, swietnie sie to wszystko czyta, oglada i studiuje!
Dzieki Wam ogromne za Wasz trud: fotografowania, skanowania zdjec i map itp!!!!!
Dzieki takim jak Wy - DAWNY GDANSK - nie zaginie !!!!
_________________ Danzig (Gdańsk), it's where my story begins... W Gdańsku się wszystko rozpoczęło...
"Tak, jeśli mam żyć szczęśliwie
to musi to być tylko w Gdańsku"
(czy aby na pewno??)
Znikła na niej linia kolejowa z Kokoszek do Wrzeszcza na odcinku mniej więcej od Jasienia (Wróbla Staw) do Wrzeszcza. Natomiast pojawiła się wzdłuż autostrady (konkretnie wzdłuż autostradowego wjazdu do Wrzeszcza => fotka z Forsterem).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum