Na prośbę Pani z Niemiec, której matka urodziła się na Oruni poszukuję wszelkich informacji na temat dzielnicy zwanej niegdyś "Ohra Niederfeld". W jej imieniu z góry dziękuję
Termin pochodzący ze starej, nieobowiązującej już klasyfikacji zabytków. Klasa czwarta to obiekty pierwotnie zaliczające się do wyższych grup klasyfikacyjnych, których zły stan techniczny wyklucza skuteczną konserwację, a wartość artystyczna, historyczna i naukowa jest minimalna.
Klasa czwarta to obiekty pierwotnie zaliczające się do wyższych grup klasyfikacyjnych, których zły stan techniczny wyklucza skuteczną konserwację, a wartość artystyczna, historyczna i naukowa jest minimalna.
Czyli w świetle prawa z góry skazane na powolną śmierć.
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
Witam serdecznie.
Na jednej z ostatnich stron jest zdjęcie ul. T. Rejtana. Zauważyłam, że dom, w którym się wychowałam został wyburzony. Jakoś tak dziwnie się poczułam...
Dzisiaj, razem z moją kuzynką, idziemy poodwiedzać stare, znajome kąty Oruni.
Taka podróż, wyprawa sentymentalna do lat dzieciństwa. Minęło 40 lat od wyprowadzki z Oruni.
Pozdrawiam wszystkich byłych i obecnych Oruniaków ;))
https://www.gdansk.pl/wia...ozarze,a,126971
Trudno nie zauważyć, że rozbiórka tego budynku daje szansę na przebudowę ruchliwego skrzyżowania, co może pomóc kierowcom, rowerzystom i pieszym.
Tam potrzebna jest generalna przebudowa. Dwie jezdnie i najlepiej obok tory SKM.
Zniknie ten https://www.google.pl/map...h,103.54t/data=!3m6!1e1!3m4!1sTmTX8F2RhTxbB_dxfGpkrw!2e0!7i16384!8i8192 budynek, co widać już na tym ujęciu (SV już z czerwca 2018). Zewnętrznie wygląda całkiem nieźle (włącznie sobie poprzednie lata). Co się stało?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum