...ale tej strzelnicy już nie ma Jedyna, jaka istnieje dotąd w pobliżu (choć też już nieużywana) to ta znajdująca się przy ul. Uczniowskiej, lecz jest to wybitnie już powojenna.
Zapraszam na teren ograniczony punktami:
- parking strzeżony u wlotu ulicy Żwirki i Wigury
- blok przy ulicy Ciołkowskiego 7
- blok przy ulicy Burzyńskiego 6
- Dom Kombatanta na Zaspie-Rozstajach
Gdy będziesz tam strzelał - omijaj proszę mnie, moją rodzinę i znajomych
We wspomnieniach Johannesa Lachmunda można odnaleźć takie zdjęcia. Nie miałem na razie czasu, by "wgryźć się" w tekst i potwierdzić, że faktycznie dotyczą one strzelnicy na Zaspie.
Jeśli chodzi o czynne strzelnice na Zaspie to raczej ich nie ma .
Natomiast oprócz "Starej strzelnicy" na Zaspie istniały na pewno jeszcze dwie inne:
1. strzelnica sportowa SKEET w okolicy przystanku SKM Gdańsk Lotnisko (chyba w miejscu dzisiejszych ogródków działkowych przy torach) i jeśli dobrze pamiętam była tam też sylwetka biegnącego dzika,
2. mała strzelnica zlokalizowana nieopodal dzisiejszej pętli tramwajowej na Zaspie (prostopadły nasyp strzelnicy wyraźnie widoczny jest na radzieckiej mapie wojskowej, na którą naniosłem lokalizację)
O ile ta pierwsza funkcjonowała jeszcze do końca lat 60-tych ta druga już w tym okresie nie była użytkowana, a pociski znajdowane przez nas w nasypie były mocno skorodowane.
_________________ Przymorze Małe, Stogi, Wrzeszcz, Zaspa ...... 50 lat minęło jak jeden dzień ...
Ostatnio zmieniony przez Jarek z Wrzeszcza Pią Mar 23, 2012 8:41 am, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum