... może już pora byśmy i my zaczęli na to po prostu wzruszać ramionami… Lub nawet cieszyć się, że nasze miasta są również bliskie naszym sąsiadom.
Bardzo slusznie Kanalarz! To tylko socjalisci mysleli, ze jak Niemcy mowia o Danzig, to chca to odzyskac. Nikt u nas tak nie mysli.
Temu malzenstwu, ktoremu moja mama nasz dom za grosze sprzedala w 1958 roku (to byl warunek, zeby moc wyjechac), juz sie kilka razy pytali, czy nie chcialbym dolna czesc ogrodu kupic i tam dom postawic. Ja im powiedzialem "nawet nie za po pol ceny".
Bardzo slusznie Kanalarz! To tylko socjalisci mysleli, ze jak Niemcy mowia o Danzig, to chca to odzyskac. Nikt u nas tak nie mysli. Temu malzenstwu, ktoremu moja mama nasz dom za grosze sprzedala w 1958 roku (to byl warunek, zeby moc wyjechac), juz sie kilka razy pytali, czy nie chcialbym dolna czesc ogrodu kupic i tam dom postawic. Ja im powiedzialem "nawet nie za po pol ceny".
Rozumiem Dieter, że Twoja rodzina może mieć takie czy inne urazy. Ale ja “socjalistów” bym za to nie winił. I tak już wini się ich w Polsce za mniej więcej wszystko. Po prostu takie to były czasy – czasy nieufności, niezagojonych ran. Teraz są inne czasy i powinniśmy iść z ich duchem. Po obu stronach… Brzmi to może trochę jak kazanie z ambony, ale lżej jakoś mi nie wychodzi. W każdym razie fajnie, że dziś jesteś tu z nami na forum.
I jeszcze ciekawostka: Dla Holendrów, nawiasem mówiąc, Warszawa pozostaje Warschau (bo to też germański naród), natomiast Gdańsk i Wrocław noszą już przeważnie polskie nazwy. Oto ich mapka po ogłoszeniu wyników losowania ME 2012. W prasie dominuje zawód. Nie z powodu b. silnej grupy, bo Niemcy im nie straszni, ale ten Charków!… Mieli nadzieję, że trafią właśnie do Gdańska.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum