Z tego co opowiada mi ojciec wały na stadionie zostały zwiększone w latach 60 kiedy na stadion wprowadzili się żużlowcy i na zawodach brakowało miejsc dla publiczności.
A ojciec mieszkał w okolicy od 1959 roku.
A przy okazji czy spotkał ktoś coś o tym bunkrze przy sadowej???
Było kiedyś na tym forum o bunkrze przy Reducie Żbik (może to ten sam? ) według niepotwierdzonych informacji, Hitler przyjeżdżał tam incognito by przyprawiać rogi Evie Braun (więcej w tym wątku).
Z tego co opowiada mi ojciec wały na stadionie zostały zwiększone w latach 60 kiedy na stadion wprowadzili się żużlowcy i na zawodach brakowało miejsc dla publiczności.
A ojciec mieszkał w okolicy od 1959 roku.
Ojcowie przewaznie są pamiętliwi,choc nie tak jak teściowe. Żużlowcy przeprowadzili się na ul.Elblaską / wtedy Elbląską były jak wiemy również Długie Ogrody/ w 1965 roku.Pamiętam tę inaugurację, tłum tak mnie przycisnął do barierki, że tylko cudem nie zmieniłem płci.Na przełomie lat 60-70 było już oświetlenie toru a potem podwyższano trybuny od strony Olszynki, co widac na zdjęciach - niestety kiepskich. Co do wałów wokól boiska ,to z wklejonego wcześniej dokumentu wynika,że zbudowano je w 1953 roku.Napewno ze znacznym wykorzystaniem gruzu z odbudowywanych,gdańskuch ulic, bo jak wspominałem kilkakrotnie każde grzebnięcie łopatą odsłania oprócz cegieł różne szczątki domowego wyposażenia: porcelany,sztucców,butelek o wyrażnie niedzisiejszych kształtach /niestety pustych/.Zresztą na stadionie wciąż się coś przebudowuje.Od kilku miesięcy stadion żużlowy nosi imię Zbigniewa Podleckiego - znakomitego przed laty zawodnika.Uchwałę w tej sprawie przyjęła Rada Miasta.Tablica upamiętniajaca została uroczyście odsłonięta 12 września.
Wysłany: Sro Mar 09, 2011 4:51 pm kapielisko przy bastionach
Ostatnio znalazłam bardzo ciekawe informacje o istniejącym w XIX wieku kapielisku w rejonie bastiony Świętej Gertrudy.
Czy wie ktoś może cos więcej na jego temat, albo posiada jakieś fotografie?
"Ściśle militarny i forteczny charakter zespół zachował do 1920 roku. Potem, na miejscu wyburzonych obiektów wojskowych, powstały ogródki działkowe, na bastionie Królik wybudowano robotnicze osiedle mieszkaniowe, które przetrwało do dzisiaj. Umocnienia wałów oraz wzniesienia i płaszczyzny bastionów w nie zmienionym kształcie udostępniono mieszkańcom dla celów rekreacyjnych. Pozostałości kąpieliska i parku z tamtego okresu przetrwały do chwili obecnej. Było to zresztą zgodne z panującą od XIX wieku w Europie tendencją do tworzenie w miejscu dawnych fortyfikacji miejskich publicznych założeń ogrodowych."
Wysłany: Pon Paź 01, 2012 5:55 pm Prosto z wody...
Na trojmiescie.pl dziś pojawił sie właśnie tekst o kąpielach w tej okolicy.Znalazłem takie zdjęcie z samolotu .W dali jeszcze stoi stacja benzynowa CPN przy ul.Elbląskiej a na pierwszym planie nowiutka hala GKS Wybrzeże.Czyli przełom lat 80-90.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum