Pętelko, czy ten zwalony wiadukt to nie aby Kozin?
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Już odpowiadam. Wszystkie zdjęcia robione były w okolicach jeziora Jasień:
http://www.pilot.pl/index...orm_t=1&lang=pl I seria
1. resztki młyna w Otnodze
2. zastawa w Bylinie (poniżej Soszycy)
3. stara kuźnia w Jerzkowicach
4. leśniczówka w Karwnie
II seria
1. zgadłeś Marcinie - to Kozin
2. cmentarz również w Kozinie (na starym kamieniu umieszczony jest całkiem współczesny ołtarz)
3-4. pozostałości cmentarza w Jerzkowicach
A rogaty jegomość pasł się w okolicach Kozina, bo gdzie by indziej.
Dziękuję za zdjęcia, Pętelko. Jest tam pięknie. Naście lat temu miałem okazję trochę bywać w tamtych rejonach.
Dwa zimowe tygodnie spędziłem w Jasieniu (nad wiadomym jeziorem) - to były czasy kiedy zima przypominała zimę i zjeździłem na łyżwach sporą część jeziora, docierając na wysepki.
A latem (i to chyba nawet tego samego roku) trzy tygodnie spędziłem nad jeziorem Kozińskim. Właśnie wtedy "odkryłem" relikty linii kolejowej Lębork-Bytów.
Pięknie. Wspaniałe, mieszane lasy, dużo czystej wody, pozostałości z dawnych czasow... Jeżdżę w tamte rejony od lat i mimo to, każdego seoznu odkrywam coś nowego. A jest co odkrywać, bo przed wojna okolice Czarnej Dąbrówki były dosyć gęsto zasiedlone. Nic więc dziwnego, że zbaczasz z lesnej drogi w las na 50 metrów i natrafiasz na ruiny jakiegos gospodarstwa lub młyna. Nb. te tajemnicze, betonowe kregi to też tam upolowałam.
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
I świąteczne foty z zachodnich rubieży Kaszub (bardzo zachodnich ).
Poniżej mauzoleum w dawnym przydworskim parku w Biesowicach – poświęcone poległym na froncie mieszkańcom (w czasie I wojny światowej). Każda z kolumn poświęcona jest jednemu poległemu.
I jeszcze coś dla Zoppa. Kilka kilometrów dalej (pomiędzy Ciecholubiem i Pustowem) przebiegała trasa rajdu samochodowego zorganizowanego przez właścicieli okolicznych majtków. I właśnie w tym miejscu zdarzył się tragiczny wypadek. Kierowany przez Fritza von Zitzwitza (syn właściciela Pustowa) samochód wpadł w poślizg i runął na położone kilkanaście metrów niżej bagna. Jego śmierć upamiętnia znajdujący się w tym miejscu obelisk.
PICT0636.JPG
Plik ściągnięto 36017 raz(y) 44,57 KB
PICT0639.JPG
Plik ściągnięto 36017 raz(y) 48,8 KB
PICT0687.JPG
Plik ściągnięto 36017 raz(y) 47,3 KB
PICT0688.JPG
Plik ściągnięto 36017 raz(y) 51,4 KB
Petelko, jestes pewna, że foty z drugiej serii to cmentarz?
Bo 112_1218.JPG przypomina słup graniczny pierwszego wolnego miasta (choć znam je tylko z opisu)
I jeszcze coś dla Zoppa. Kilka kilometrów dalej (pomiędzy Ciecholubiem i Pustowem) przebiegała trasa rajdu samochodowego zorganizowanego przez właścicieli okolicznych majtków. .
Chyba majtek...?
A wiesz cos więcej o tej historii?
Ostatnio zmieniony przez Zoppoter Sro Mar 30, 2005 10:43 am, w całości zmieniany 1 raz
I jeszcze coś dla Zoppa. Kilka kilometrów dalej (pomiędzy Ciecholubiem i Pustowem) przebiegała trasa rajdu samochodowego zorganizowanego przez właścicieli okolicznych majtków. .
Chyba majtek...?
A wiesz cos więcej o tej historii?
Idę po ściereczkę - bo zaplułem monitor...
O tym rajdzie? Mniej więcej tyle - ile napisałem. Ale poszukam jeszcze innych informacji...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum