|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Z Elbląga do Kadyn
Gdanszczanin - Sro Lis 10, 2004 10:03 pm Temat postu: Z Elbląga do Kadyn W tym roku moej urodziny postanowilem spedzic bardzo aktywnie ( jak na mnie ) biorac udzial w rajdzie pieszym z elblaga do formborka . Niestety zabraklo nam czasu i doszlismy tylko do Kadyn . Oprocz pieknych krajobrazow ( niesamowite , glebokie doliny wartkich strumieni porsonietych lasem ) trafiłem na kilka śladów historii tego regionu , któych zdjecia zamiesczam ponizej . Co do niemieckich napisow na pomniku i plycie nagrobnej to bardzo bylbym wdzieczny gdyby ktos mi pomogl je przetlumaczyc bo nie władam tym językiem.
Krajobrazów nie zamieszczam chyba ze bardzo wam zależy
Petelka - Sro Lis 10, 2004 10:58 pm
Wysoczyzna Elbląska... jedno z moich ulubionych miejsc. Niezwykłe połączenie morza i niesamowitych wzniesien i jarów... Kraina zagubiona w przeszłości...
Eh, rozmarzyłeś mnie przedsennie. Ja bardzo bym chciała parę widoczków (może tylko daj trochę mniejszą rozdzielczość, żeby nie zapchać forum)
Grün - Sro Lis 10, 2004 11:01 pm
Przy tej jakości zdjęć ja się nie podejmuję :(
Jakbyś przesłał większe to proszę bardzo.
Gdanszczanin - Sro Lis 10, 2004 11:10 pm
ech jedni chcą większe , drudzy mniejsze ;) Ale co do tekstów to oczywsice ze przesle większe tutaj to miała byc tylko taka prezentacja choc podejrzewam ze z jednym i tak bedzie ciezko z uwagi na to jak padalo swiatlo podczas robienia zdjecia. A widoczki to oczywisce moge zamiescic:)
Grün - Sro Lis 10, 2004 11:35 pm
No więc drugi kamień poświęcony jest bohaterom z gminy (nazwy niemieckiej jeszcze nie odcyfrowałem) którzy zginęli w I wojnie światowej.
Pierwszego kamienia na razie nie udało mi się przeczytać.
Gdanszczanin - Sro Lis 10, 2004 11:40 pm
Aha no tak co do tego drugiego ( znaczy z I wojny swiatowej ) to można się było domyślić chocby po datach ,w sumie ciekawe czy te ślady na nim są od kul czy tylko mi się tak zdaje. A ten drugi to dopiero ciekawy obiekt, zabawne że miejsce to na mapie jest określone jako "święte miejsce" ze znaczkiem grodziska ( czy też kurhanu ) . Zresztą na drzewie pod którym leży ten kamień jest tabliczka z napisem grodzisko z VII w n.e. Czyżby ktoś zapragnął być pochowany wśród przodków
Mikołaj - Czw Lis 11, 2004 5:41 am
Piekna okolica, zazdroszczę tym bardziej, że trafiliście na świetna pogodę. Kamieni ponoć w okolicach Kadyn jest mnóstwo, większość upamiętnia łowieckie osiągnięcia Kaisera W.
Gdanszczanin - Pią Lis 12, 2004 1:56 am
ten kamień jest wyrażnie kamieniem nagrobnym ma datę urodzenia i śmierci oraz nazwisko . No chyba że to grób upolowanej zwierzyny
Pogode rzeczywiscie mielismy wspanialal , mam nadzieje ze i w sobote taka bedzie bo tez planuje sie wybrac tyle tylko ze tym razem trasa bedzie z tczewa do piaseczna
Kasia_57 - Pią Lis 12, 2004 10:31 am
Zdjęcia przepiękne! Czy mógłbys podpisać - gdzie je robiłeś, czy mi to umknęło?
Gdanszczanin - Pią Lis 12, 2004 6:03 pm
Już pisze lokalizację : zdjęcie 1 ( kamień ) - okolice wsi Łęcze
zdjęcie 2 ( dom podcieniowy ) - wieś Łęcze
zdjęcie 3 - fragment cmentarza we wsi Próchnik
zdjęcie 4 - pomnik w Jagodniku
zdjęcie 5,6 - las bażantaria koło Elbląga , nad srebrnym potokiem
zdjęcie 7 - okolice wsie Łęcze
Petelka - Pią Lis 12, 2004 7:15 pm
Gdańszczaninie, a skorupa wiatraka w okolicach Łęcza jeszcze stoi?
Gdanszczanin - Pią Lis 12, 2004 7:22 pm
Zdaje sie ze widzialem jakis wiatrak ale chyba nowy wiec raczej nie ten o ktory ci chodzi . Nie przechodzilem przez cala miejscowosc wiec nie wiem jak to jest.
Petelka - Pią Lis 12, 2004 7:31 pm
Tak wyglądał?
Gdanszczanin - Pią Lis 12, 2004 7:39 pm
Oj to takiego nie widziałem może stoi tylko jest w innej częsci Łęczy . W sumie szkoda że go nie widizałem ( o ile jeszcze jest )
Kasia_57 - Pią Lis 12, 2004 8:47 pm
Dziekuję za lokalizacje!
Sabaoth - Nie Lis 14, 2004 10:18 pm
Być może niektórzy znają te ujęcia Kadyn, ja nie jestem specem od Żuław i trochę one mnie zafascynowały:
Marcin - Nie Lis 14, 2004 11:06 pm
Śliczne.
Mikołaj - Nie Lis 14, 2004 11:10 pm
Jak zwykle wspaniałości - tym bardziej ze niektóre jak najbardziej da się zestawić ze współczesnymi widokami!
Kadyny i okolice - więcej zdjeć
Sabaoth - Nie Lis 14, 2004 11:16 pm
Cytat: | niektóre jak najbardziej da się zestawić ze współczesnymi widokami |
Może ktoś by się takiego zestawienia podjął?
Mikołaj - Nie Lis 14, 2004 11:20 pm
Jak pojadę tam następnym razem (a na pewno pojadę), to z dziką khmm... z wielką rozkoszą zrobię dokładnie takie same ujęcia.
Sabaoth - Nie Lis 14, 2004 11:41 pm
A dąb tysiącletni jeszcze stoi? Ten na ostatnim zdjęciu.
Mikołaj - Nie Lis 14, 2004 11:53 pm
A jakże! Dąb im. Bażyńskiego!
Petelka - Pon Lis 15, 2004 7:48 am
Sabaoth - ujęcia przepiękne. Dąb jeszcze stoi.
Mikołaju, to może razem sie wybierzemy, bo ja w tamte strony też na pewno pojadę.
Kasia_57 - Pon Lis 15, 2004 10:55 am
Jakie śliczne zdjęcia!!!!!
kiedy się tam wybieracie????
Marcin - Pon Lis 15, 2004 3:05 pm
Cytat: | bo ja w tamte strony też na pewno pojadę. |
To co? Montujemy ekipę? Bo też się wybieram w te okolice.
Petelka - Pon Lis 15, 2004 6:23 pm
Ja chętnie. Ale nie wiem, czy to już aby nie na wiosnę (?)
Gdanszczanin - Pon Lis 15, 2004 10:39 pm
Ja sie chetnie wybiore samych kadyn juz nie widzialem jak doszedlem bylo juz ciemno . Przy okazji mozna by zobaczyc Łęcze i kamien ktory byl na moim zdjeciu ( moze na zywo ktos go przetluamczy )
seestrasse - Wto Lis 16, 2004 12:10 am
o wsi Lecze bedzie w najnowszych Jantarowych Szlakach...
Marcin - Wto Lis 16, 2004 9:59 am
To co? Może Sylwestwer w Kadynach?
Marek Z - Wto Lis 16, 2004 5:33 pm
Prędzej Wielkanoc
Marcin - Wto Lis 16, 2004 11:52 pm
Oferta sylwestrowa również znajduje się na tej stronie - tylko, że na końcu.
Mikołaj - Pią Gru 03, 2004 3:41 am
do kupienia
Mikołaj - Pią Gru 03, 2004 3:44 am
i to też
zimowit - Sob Gru 11, 2004 11:23 pm
Koniecznie muszę odwiedzić te miejsca. Przejeżdzałem, ale nigdy nie zboczyłem.
Petelka - Sob Gru 11, 2004 11:55 pm
zimowit napisał/a: | Koniecznie muszę odwiedzić te miejsca. Przejeżdzałem, ale nigdy nie zboczyłem. |
Koniecznie! Miejsca i klimaty niesamowite.
bassa - Nie Gru 12, 2004 1:17 am
heh...a stronke Kadynom zrobiło studio w Częstochowie- ciekawostka...
Blizej pałacu Twórców Stron nie było ????
Kadyny to tez ceramika- ale jakoś nic sie nie słyszy ostatnio...a moze mozna sobie cos tam poprojektować i powypalać ????Albo- nabyć ? kafle piecowe zdobione ???
Mikołaj - Nie Gru 12, 2004 1:21 am
można
Kasia_57 - Pon Gru 13, 2004 10:27 pm
Cytat: | Przejeżdzałem, ale nigdy nie zboczyłem |
Serio? To kogo ja mam na zdjęciu przy dębie?
A tak poważnie, to platformy w Suchaczu nie ma. I nie ma tych dwóch tablic z kierunkami na Elbląg w dwie różne strony
Gdanszczanin - Wto Lut 08, 2005 8:33 pm
Chicalem odswiezyc ten watek. Na samy jego poczatku pisalem o kamieniu ( zdaje sie ze nagrobnym, znajduje się w okolicy wsi Łęcze ) . Ciekaw jestem czy komuś udało się coś znaleźć na ten temat albo odcyfrować co tam jest napisane. ( )
Mikołaj - Czw Cze 23, 2005 12:40 pm
Cytat: | Ciekaw jestem czy komuś udało się coś znaleźć na ten temat |
Coś się udało. Za wsią Łęcze znajduje się grodzisko, a połozony tam głaz upamietnia archeologa Roberta Dorra.
Oto, co udało mi się na szybko ustalić:
Robert Dorr urodził się w Kmiecinie 4 września 1835. Studiował w Królewcu, a następnie poświęcił się badaniom historii Elbląga i okolic. Archeolog (był zwolennikiem lokalizacji Trusa w okolicach Elbląga - brał pod uwagę zachodnie i południowe przedmieścia), historyk, matematyk, profesor gimnazjum.
13 listopada 1873 rok powstało Towarzystwo Starożytności, którym kierował od 1884 r.
W 1901 wydał "Nowy ilustrowany przewodnik po Elblągu".
21 lutego 1919 zmarł. Głaz upamiętniający jego osobę na grodzisku w Łęczach został ustawiony w stulecie jego urodzin, we wrześniu 1935 r.
Dla przypomnienia kamień, o który chodzi. Daty, z tego co potrafię się dopatrzyć, zgadzają się. Po weekendzie zapewne będę miał więcej zdjęć.
Gdanszczanin - Pią Cze 24, 2005 9:05 am
Dzieki , nawet chciałem cie poprosić zebys przy okazji odwiedził to miejsce . Co do dorra dosłownie kilka dni temu znalazłem ze to on jest tam upamiętniony ale jego nazwisko było zapisane jako Dor wiec nie moglem nic znalezc na jego temat weic dzieki za informacje.
pumeks - Pią Cze 24, 2005 9:12 am
A to trzeba się było u mnie pytac, ja mam trochę kontakt z dorobkiem pana Dorra.
jayms - Sro Kwi 25, 2007 9:45 pm
No dobra!Czas ożywić ten temat.
nad stawem - Pią Kwi 27, 2007 11:20 pm
pomnik w Jagodnie
pomniki takie stawiali mieszkańcy wiosek i małych miasteczek ku czci poległych mieszkańcow tychże miejscowości na frontach I wś .
do dzisiaj w Niemczech można w prawie każdej małej miejscowości czy wioski spotkać te pomniki , o ktore nadal dbają mieszkańcy owych.
wiatrak w Łęczu
wiatrak stoi w Łęczu w takim samym stanie jak na zdjęciu
a to jest widok wioski Prochnik a właściwie nie wioski bo Prochnik należy do miasta Elbląg
co do platformy widokowej . takowa istnieje nadal w tym samym miejscu co zawsze tylko niestety od kilku miesięcy jest niedostępna .
tu dla porownania dwa widoki ze Wzgorz Elbląskich
widok z pierwszego postu
widok jaki ja mam zjeżdżając do Elbląga z mojej hacjendy
a tu cztery zdjęcia , że każda pora roku jest na Wzgorzach piękna
wiosna
lato
jesień
zima
no i zimą potrzeba miec dobrych sasiadow
aby do domu dojechać
jayms - Nie Kwi 29, 2007 1:50 pm
Między Elblągiem a Kadynami jest jeszcze Suchacz.
nad stawem - Nie Kwi 29, 2007 6:10 pm
jayms napisał/a: | Między Elblągiem a Kadynami jest jeszcze Suchacz. |
niestety po zameczku została nazwa peronu kolejowego " Zameczek '
a stawow rybnych do dzisiaj nie znalazłem .
w porcie jest jeszcze kilku rybakow ale połowy coraz marniejsze , jedynie leszcz jeszcze jest okazały .
Gdanszczanin - Pon Kwi 30, 2007 6:08 pm
Jesteś pewien że ten zameczek już nie istnieje? Bo coś mi się przypomina że widziałem podobny budynek w Suchaczu.
edit. To chyba ten sam budynek co na tym starym zdjęciu http://www.zalew.org.pl/z...1%20-%20Suchacz
nad stawem - Pon Kwi 30, 2007 9:46 pm
Gdanszczanin napisał/a: | Jesteś pewien że ten zameczek już nie istnieje? Bo coś mi się przypomina że widziałem podobny budynek w Suchaczu. |
w Suchaczu byłem już kilka razy ale naprawdę tego budynku nie widziałem .
następnym razem a będzie to w połowie maja muszę tam koniecznie zawitać .
nad stawem - Pią Maj 11, 2007 12:55 am
napisałem piękny panflet ale nacisnęłem nie na ten krzyżyk i piźdiet .
teraz tylko krotko kilka zdjęć klasztoru w Kadynach , klasztoru , ktory " odbudował " " Bosy "
Mikołaj - Pią Maj 11, 2007 12:44 pm
nad stawem, bardzo ciekawe rzeczy wrzucasz i dlatego mam wielką prośbę - nie linkuj obrazków z zewnętrznych serwerów (które po czasie znikają), tylko dodawaj załączniki, które na pewno zostaną na forum.
Mikołaj - Pią Maj 11, 2007 2:05 pm
a i jeszcze jedna ciekawostka, moze ktoś się skusi na hektar ziemi vis-a-vis wiatraka z miejscowości Łęcze za jedyne ćwierć miliona
oferta
Mikołaj - Pią Maj 11, 2007 3:51 pm
podopisuję soboe dalej:
zamek jest, a obok niego kamień pamiątkowy upamiętniajacy niegdyś Carla Pudora
jayms - Pią Maj 11, 2007 4:29 pm
Porównując zdjęcia widać , że zameczek został trochę przebudowany.
Mikołaj - Pią Maj 11, 2007 5:23 pm
więcej pocztówek i garść informacji (po niemiecku) można znaleźć
tutaj
Gdanszczanin - Sob Maj 12, 2007 11:03 am
Czy na tym kamieniu zachował się oryginalny napis ?
Mikołaj - Sob Maj 12, 2007 12:09 pm
a jakże!
Mikołaj - Sob Maj 12, 2007 12:22 pm
to jeszcze jedna komparatystyka
nad stawem - Sob Maj 12, 2007 7:23 pm
Mikołaj napisał/a: | więcej pocztówek i garść informacji (po niemiecku) można znaleźć
[URL=http://www.aefl.de/ordld/AK%20Elbing/ausfluege_in_elbings_umgebung_02.htm]tutaj[/U
RL] |
strona jest świetna , zostawiłem ją sobie na jutro jako deser .
a co do wklejania zdjęć to myślę , że nie ma co się obawiać .
wszystkie sa na mojej stronie w serwerze onet.pl . myślę jakoby tam są dobrze zachowane i to już od kilku lat .
nad stawem - Sob Maj 12, 2007 10:14 pm
Mikołaj napisał/a: | to jeszcze jedna komparatystyka |
Suchacz się cosik rozbudował .
Mikołaj - Wto Maj 15, 2007 12:20 pm
do wzięcia za jedyne 50 zł - aukcja
widoczna na zdjęciu fontanna została niedawno przywrócona do życia
nad stawem - Sro Maj 16, 2007 9:30 pm
już dla samej fontanny muszę tam zajechać , a że jedziemy do Braniewa po drzewka to będzie akurat po drodze .
jayms - Sob Maj 19, 2007 10:57 am
W okolicy Kadyn jest także Pęklewo.
nad stawem - Sro Maj 30, 2007 8:25 pm
jayms napisał/a: | W okolicy Kadyn jest także Pęklewo. |
w Pęklewie jest ciekawa cegielnia , niestety już ładnych parę lat zamknięta .
byłem tam ostatni raz jakieś dwa lata temu . moiżna było zobaczyć całą produkcję cegły od suszarni az do wypalonych cegieł jeszcze w zamorowanym piecu .
wyglądało to tak jagby ją nagle opuszczono .
a tu na zdjęciu mała ciekawostka .
kamień , ktorego nie ma na żadnej mapie bo dopiero od 2 lat jest na powierzchni , waży ok 20 T. i znajduje się w Kamionku Wielkim
nad stawem - Czw Paź 25, 2007 11:21 pm Temat postu: wiatrak Lenzen wiatrak w Lęczu dzisiaj ,
przed 1945 i
dom młynarza przed 1945 .
Marcin - Czw Paź 25, 2007 11:29 pm
Cytat: | mlyn.lenzen.dom.jpg |
Ten dom chyba istnieje do dziś - tak mi coś świta... Poszukam później foty w domowym archiwum.
nad stawem - Czw Paź 25, 2007 11:49 pm
Marcin napisał/a: | Cytat: | mlyn.lenzen.dom.jpg |
Ten dom chyba istnieje do dziś - tak mi coś świta... Poszukam później foty w domowym archiwum. |
istnieje napewno mam nawet zdjęcia ale leżą one w Elblągu .
dom ten jest na samym zakręcie do Tolkmicka , stoi przet tym domem taki jakiś stary traktor .
kiedyś w rozmowie powiedział mi obecny własciciel tego domu , że chce te wygniłe belki podtrzymujące podcień wymienić na stalowe lub betonowe bo te nie wygniją . brrrrrr- noż się w kieszeni otwiera .
|
|