|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Kaszubskie migawki
Petelka - Czw Paź 14, 2004 9:37 pm Temat postu: Kaszubskie migawki A tak - dla przypomnienia lata...
Petelka - Czw Paź 14, 2004 9:41 pm
I jeszcze parę szczegółów
Petelka - Czw Paź 14, 2004 9:44 pm
A ten jegomość to tylko dla okrasy tematu
Marcin - Czw Paź 14, 2004 9:52 pm
Pętelko, czy ten zwalony wiadukt to nie aby Kozin?
seestrasse - Czw Paź 14, 2004 9:54 pm
fotki super. A juz ten rogaty to przewspanialy
Jeszcze tylko napisz plizz, gdzie to wszystko sfocilas
Mikołaj - Czw Paź 14, 2004 10:05 pm
O-pi-sy! Proszę o opisy!
zimowit - Czw Paź 14, 2004 10:56 pm
Dlaczego trzymasz nas w niepewności. Gdzie to jest???
Petelka - Pią Paź 15, 2004 7:48 am
Już odpowiadam. Wszystkie zdjęcia robione były w okolicach jeziora Jasień:
http://www.pilot.pl/index...orm_t=1&lang=pl
I seria
1. resztki młyna w Otnodze
2. zastawa w Bylinie (poniżej Soszycy)
3. stara kuźnia w Jerzkowicach
4. leśniczówka w Karwnie
II seria
1. zgadłeś Marcinie - to Kozin
2. cmentarz również w Kozinie (na starym kamieniu umieszczony jest całkiem współczesny ołtarz)
3-4. pozostałości cmentarza w Jerzkowicach
A rogaty jegomość pasł się w okolicach Kozina, bo gdzie by indziej.
Marcin - Sob Paź 16, 2004 12:02 am
Dziękuję za zdjęcia, Pętelko. Jest tam pięknie. Naście lat temu miałem okazję trochę bywać w tamtych rejonach.
Dwa zimowe tygodnie spędziłem w Jasieniu (nad wiadomym jeziorem) - to były czasy kiedy zima przypominała zimę i zjeździłem na łyżwach sporą część jeziora, docierając na wysepki.
A latem (i to chyba nawet tego samego roku) trzy tygodnie spędziłem nad jeziorem Kozińskim. Właśnie wtedy "odkryłem" relikty linii kolejowej Lębork-Bytów.
Petelka - Sob Paź 16, 2004 2:27 pm
Pięknie. Wspaniałe, mieszane lasy, dużo czystej wody, pozostałości z dawnych czasow... Jeżdżę w tamte rejony od lat i mimo to, każdego seoznu odkrywam coś nowego. A jest co odkrywać, bo przed wojna okolice Czarnej Dąbrówki były dosyć gęsto zasiedlone. Nic więc dziwnego, że zbaczasz z lesnej drogi w las na 50 metrów i natrafiasz na ruiny jakiegos gospodarstwa lub młyna. Nb. te tajemnicze, betonowe kregi to też tam upolowałam.
Marcin - Sro Mar 30, 2005 10:12 am
I świąteczne foty z zachodnich rubieży Kaszub (bardzo zachodnich ).
Poniżej mauzoleum w dawnym przydworskim parku w Biesowicach – poświęcone poległym na froncie mieszkańcom (w czasie I wojny światowej). Każda z kolumn poświęcona jest jednemu poległemu.
I jeszcze coś dla Zoppa. Kilka kilometrów dalej (pomiędzy Ciecholubiem i Pustowem) przebiegała trasa rajdu samochodowego zorganizowanego przez właścicieli okolicznych majtków. I właśnie w tym miejscu zdarzył się tragiczny wypadek. Kierowany przez Fritza von Zitzwitza (syn właściciela Pustowa) samochód wpadł w poślizg i runął na położone kilkanaście metrów niżej bagna. Jego śmierć upamiętnia znajdujący się w tym miejscu obelisk.
danziger - Sro Mar 30, 2005 10:31 am
Petelko, jestes pewna, że foty z drugiej serii to cmentarz?
Bo 112_1218.JPG przypomina słup graniczny pierwszego wolnego miasta (choć znam je tylko z opisu)
Zoppoter - Sro Mar 30, 2005 10:39 am
Marcin napisał/a: | I jeszcze coś dla Zoppa. Kilka kilometrów dalej (pomiędzy Ciecholubiem i Pustowem) przebiegała trasa rajdu samochodowego zorganizowanego przez właścicieli okolicznych majtków. . |
Chyba majtek...?
A wiesz cos więcej o tej historii?
parker - Sro Mar 30, 2005 10:41 am
No, nareszcie
Nie mów, że siedziałeś przy stole i nie zrobiłeś zdjęć nigdzie indziej
Proszę o szerszą fotorelację
Marcin - Sro Mar 30, 2005 10:43 am
Zoppoter napisał/a: | Marcin napisał/a: | I jeszcze coś dla Zoppa. Kilka kilometrów dalej (pomiędzy Ciecholubiem i Pustowem) przebiegała trasa rajdu samochodowego zorganizowanego przez właścicieli okolicznych majtków. . |
Chyba majtek...?
A wiesz cos więcej o tej historii? |
Idę po ściereczkę - bo zaplułem monitor...
O tym rajdzie? Mniej więcej tyle - ile napisałem. Ale poszukam jeszcze innych informacji...
Petelka - Sro Mar 30, 2005 1:32 pm
danziger napisał/a: | Petelko, jestes pewna, że foty z drugiej serii to cmentarz?
Bo 112_1218.JPG przypomina słup graniczny pierwszego wolnego miasta (choć znam je tylko z opisu) |
Kamień ze zdjęcia na pewno znajduje się na cmentarzu w Kozinie. Jeszcze parę lat temu poniewierał się w krzakach, na jego obrzeżach. W trakcie porządkowania cmentarza wykorzystano go jako podstawę pod ołtarz.
Petelka - Sro Mar 30, 2005 1:38 pm
Marcin, a nie masz tych fotek więcej? Bo ja bym ładnie poprosiła.
Marcin - Sro Mar 30, 2005 1:47 pm
Będzie więcej, ale za kilka godzin.
Marcin - Sro Mar 30, 2005 9:22 pm
No to jeszcze dwie foty mauzoleum.
XIX wieczny pałac von Zitzewitzów przebudowany w dwudziestoleciu międzywojennym, a po wojnie jakiś "inteligentny inaczej ogrodnik" zeszpecił widok sadząc drzewa iglaste. Ciekawostką jest, że obok siebie od wielu, wielu lat egzystują herb PRLu i v. Zitzewitzów.
Z pałacem wiąże się również afera jak za grosze przejąć taki zabytek (w która zamieszany jest członek Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji) - swoją drogą tematem tym powinien zająć się jakiś dziennikarz.
Nieopodal znajdują się zabudowania folwarczne z końca XIX stulecia, a szczególnie rzuca się w oczy stajnia.
CDN...
Marcin - Sro Mar 30, 2005 9:32 pm
Resztki cmentarza w Biesowicach i kościółek z przełomu XV/XVI wieku w Osowie (hełm wieży kryty gontem).
CDN...
Sabaoth - Sro Mar 30, 2005 9:42 pm
Piękne. A ten orzeł na zdjęciu 4 wygląda na bardzo stary
Marcin - Sro Mar 30, 2005 10:08 pm
I "miejsce" po XVII- wiecznym kościele ewangelicko-augsburskim w Ciecholubiu. Jakiś rok temu część kościoła zawaliła się (bodajże jedna ściana) i wtedy podjęto docyzję o rozbiórce reszty. Na szczęście obiekt zostanie zrekonstruowany w pobliskim Warcinie (przy palacu Bismarcka).
A w Ciecholubiu pozostały fundamenty i murowana krypta - której nie zwiedziłem z powodu podtopienia przez pośniegową wodę.
A ZBRa zapewne zainteresowałaby informacja o kasie pancernej zatopionej przez uciekających w 1945 roku właścicieli majątku w pobliskiej rzece...
CDN...
seestrasse - Czw Mar 31, 2005 12:18 am
super, Marcin
Petelka - Czw Mar 31, 2005 8:24 am
Marcinie, dziękuję za piękne zdjęcia.
(A informacji o kasie pancernej nie omieszkam przekazać. )
jahrek - Czw Mar 31, 2005 11:17 am
Świetne! jak tylko będzie okazja...jadę zobaczyć wszystko na wlasne oczy
Zoppoter - Czw Mar 31, 2005 11:48 am
jahrek napisał/a: | Świetne! jak tylko będzie okazja...jadę zobaczyć wszystko na wlasne oczy |
Trzeba będzie tam jakiś rajd zrobić... Z metą tam gdzie rok temu.
Ale to juz chyba nie w tym sezonie.
jahrek - Czw Mar 31, 2005 11:55 am
Poczekajmy aż ten kościólek stanie na nowo ale pomysl dobry, trzeba bedzie zainteresować kolegów z Kolektywu
Marcin - Pią Kwi 01, 2005 9:48 pm
Cytat: | Trzeba będzie tam jakiś rajd zrobić... Z metą tam gdzie rok temu.
Ale to juz chyba nie w tym sezonie. |
Cytat: | Poczekajmy aż ten kościólek stanie na nowo ale pomysl dobry, trzeba bedzie zainteresować kolegów z Kolektywu |
Jeśli się zdecydujecie to służę pomocą przy ewentualnym "ustalaniu trasy" (tzn. mogę zwrócić uwagę na co ciekawsze miejsca).
W okolicy są również "smaczki kolejowe".
Zoppoter - Pią Kwi 01, 2005 9:54 pm
Marcin napisał/a: | Cytat: | Trzeba będzie tam jakiś rajd zrobić... Z metą tam gdzie rok temu.
Ale to juz chyba nie w tym sezonie. |
Cytat: | Poczekajmy aż ten kościólek stanie na nowo ale pomysl dobry, trzeba bedzie zainteresować kolegów z Kolektywu |
Jeśli się zdecydujecie to służę pomocą przy ewentualnym "ustalaniu trasy" (tzn. mogę zwrócić uwagę na co ciekawsze miejsca).
W okolicy są również "smaczki kolejowe". |
Taaaak. No trzeba to powaznie przemysleć. Ty masz w tych okolicach jakąs bazę...?
parker - Pią Kwi 01, 2005 9:58 pm
Ja tam jestem młoda i mam w szafie namiot i psiwór
Zoppoter - Pią Kwi 01, 2005 10:15 pm
parker napisał/a: | Ja tam jestem młoda i mam w szafie namiot i psiwór |
A ja jestem stary i dodatkowo trzymam dmuchany materac.
parker - Pią Kwi 01, 2005 10:17 pm
No to my już mamy odpowiedni sprzęt wycieczkowy
Zoppoter - Pią Kwi 01, 2005 10:33 pm
parker napisał/a: | No to my już mamy odpowiedni sprzęt wycieczkowy |
Ale tu mowa o rajdzie, a nie o wycieczce...
parker - Sob Kwi 02, 2005 8:22 am
Zoppoter napisał/a: | parker napisał/a: | No to my już mamy odpowiedni sprzęt wycieczkowy |
Ale tu mowa o rajdzie, a nie o wycieczce... |
Ojej, samochody i rowery tez mamy (niektórzy nawet na chodzie )
Marcin - Pon Kwi 04, 2005 11:06 am
Cytat: | Ty masz w tych okolicach jakąs bazę...? |
Teściów - i jakby co to kilka miejsc się znajdzie. Ale kilka kilometrów dalej jest internat szkoły leśnej w Warcinie (obok pałacu Bismarcka) - a dyrektorem tejże szkoły jest przyjaciel Teściów, więc myślę, że również nie byłoby problemów...
Zoppoter - Pon Kwi 04, 2005 11:36 am
Marcin napisał/a: | Cytat: | Ty masz w tych okolicach jakąs bazę...? |
Teściów - i jakby co to kilka miejsc się znajdzie. Ale kilka kilometrów dalej jest internat szkoły leśnej w Warcinie (obok pałacu Bismarcka) - a dyrektorem tejże szkoły jest przyjaciel Teściów, więc myślę, że również nie byłoby problemów... |
Ty słyszysz Jahrek?
Tequilla - Pon Kwi 04, 2005 6:33 pm
Pewnie nie słyszy, ale na pewno widzi.
jahrek - Pon Kwi 04, 2005 6:43 pm
Dopiero zobaczył no to się szykuje ciekawa impreza
jahrek - Pią Lip 29, 2005 12:44 am
Zrobiłem już okładkę nawet na itinerer dla tej imprezy Ekhm.. tzn nie dla tej... coś mi się pokiełbasiło i zamiast zajrzeć do zakurzonego od kwietnia tematu, ubzdurałem sobie, że chodziło o Żuławy...
Moża się przyda kiedyś na jakiś wypad w tamte rejony.. ale jakby co, przygotowaniem okładek na właściwą imprezę też mogę się zająć
Petelka - Pią Lip 29, 2005 8:28 am
Jahrek, niezależnie od pomyłki okładka jest przepiękna.
pumeks - Wto Sie 09, 2005 10:44 am
Podłączam się do tematu. Nieczynna pompa "kościerzyńska" w Borzestowie, z rzygaczoidalnym wylewem.
pumeks - Wto Sie 09, 2005 11:10 am
Ok, widzę że przestałem panować nad kolejnością załączanych obrazków, znów jakieś psikusy systemu? teraz kościół w Wygodzie Łączyńskiej, bardzo udatny neobarok.
szperacz - Czw Sie 11, 2005 9:50 am
Przesyłam parę migawek z Tuszkowych i okolic - gmina Lipusz wykonanych podczas wycieczki 2 sierpnia 2005
szperacz - Czw Sie 11, 2005 9:59 am
dalej
szperacz - Czw Sie 11, 2005 10:03 am
Mam jeszcze kilka, muszę je trochę zmniejszyć..
jahrek - Czw Sie 11, 2005 11:51 am
Ja mogę pokazać taki Gasthaus z Gowidlina k.Sierakowic, niestety zdjęcie robione z jadącego samochodu przez szybę..
szperacz - Czw Sie 11, 2005 1:22 pm
Uzupełnienie do zdjęcia "Tuszkowy pij mleko" - jest to zabytkowy samochód przed równie zabytkowym Punktem Skupu Mleka. Mam nadzieję, że jest nieczynny..
jahrek - Czw Sie 11, 2005 1:53 pm
Opel Kadett "C" ;)
szperacz - Pią Sie 12, 2005 9:40 am
Uzupełniam relację z wyprawy do Tuszek
pumeks - Pon Wrz 05, 2005 3:04 pm
To jeszcze w ramach wakacyjnych remanentów: ciekawy obeliks ( ) stojący w Charzykowach. Zarazem przyczynek do dziejów kontaktów między Pomorzem a Lwowem. Jeżeli to oryginał, to chyba musiał być gdzieś ukryty w czasie okupacji hitlerowskiej, a mam wrażenie, że i długo później?
szperacz - Pon Cze 12, 2006 7:49 am
Czas zajrzeć na Kaszuby. To drobna fotorelacja z "moich" Kaszub - gdzieś między Dziemianami,Sominami a Lipuszem...
szperacz - Pon Cze 12, 2006 8:27 am
http://www.naterki.pl/skansen/kieraty/tryby_15_001
W przeciwieństwie do prezentowanego wyżej kieratu firmy C.Jaehne & Sohn - trak w Pe..kach pracuje mimo swoich ponad 80- ciu lat.
Z innych ciekawostek dotyczących zabytkowych maszyn.
W tym leśnym gospodarstwie znajduje się maszyna napędzająca widoczny na zdjęciach trak, wykorzystująca spaliny uzyskane z węgla podczas procesu jego koksowania.
Ma też około 70-80 lat.
Jako że, jest zawalona stertą drewna trudno o fotorelację.
Może w najbliższym tygodniu uda mi się ją sfotografować.
|
|