Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Skąd są Kaszubi?

wodnik88 - Pon Lut 14, 2005 8:30 pm
Temat postu: Skąd są Kaszubi?
Robiąć porządki w biblioteczce babci znalazłem kilka stron z jakiejś książki. Było tam o Kaszubach. Zaciekawiło mnie to, iż napisane tam było, że Kaszubi nie mieszkali na Pom. Gdańskim, tylko przywędrowali do nas około lat 700-800. Ludzie, którzy przybyli tam napotkali na jakąś grupe ludzi mieszkających na pomorzu i połączyli się mieszając swoją kulture. Pytając się mojego nauczyciela przyznał On racje, że tak prawdopodobnie było. Ale w żadnym dzisiejszym źródle nie ma nic o tym.

Więc jak to jest? Czy przywędrowali do nas z zachodu (Brandenburgi i okolic) czy są rodowitymi mieszkańcami ziem pomorza gdańskiego.

Sabaoth - Pon Lut 14, 2005 9:10 pm

A to zależy kto pisze :hihi: Bo według jednej wykładni Kaszubi to spoloniowani Niemcy, według innej to zgermanizowani Polacy.
Zoppoter - Wto Lut 15, 2005 8:59 am
Temat postu: Re: Skąd są Kaszubi?
wodnik88 napisał/a:
Więc jak to jest? Czy przywędrowali do nas z zachodu (Brandenburgi i okolic) czy są rodowitymi mieszkańcami ziem pomorza gdańskiego.

Rodowitymi? Co przez to rozumiesz? Który moment w historii ma byc punktem odniesienia, żeby okreslić, kto jest (był) tu rodowity? Dlaczego własnie ten moment, a nie żaden inny?

Grün - Wto Lut 15, 2005 9:08 am

Przestańcie, bo się zaraz okaże, że Kaszubi to zaginione, 13ste plemię Izraela :) ))
parker - Wto Lut 15, 2005 9:23 am

A nie? 8O
pumeks - Wto Lut 15, 2005 9:25 am
Temat postu: Re: Skąd są Kaszubi?
wodnik88 napisał/a:
Czy przywędrowali do nas z zachodu (Brandenburgi i okolic) czy są rodowitymi mieszkańcami ziem pomorza gdańskiego.

Z Brandenburgii to na pewno nie. W grę wchodzi albo dzisiejsze Pomorze Zachodnie - gdzieś między Białogardem a Szczecinem - albo nawet tzw. Pomorze Zaodrzańskie, czyli po niemiecku Vorpommern (część obecnego niemieckiego kraju związkowego Mecklenburg-Vorpommern), czyli od Szczecina gdzieś po okolice miasta Rostock. Ale prawdę mówiąc nie widziałem żeby historycy wypracowali jakiś powszechnie akceptowany pogląd na takie właśnie pochodzenie Kaszubów.
W ogóle kwestia pochodzenia poszczególnych ludów to sprawa względna. 1500 lat temu nie było ani Kaszubów, ani Polaków, była tylko potężna masa Słowian która właśnie wędrowała na zachód - przez Wisłę, Odrę i Łabę - na południe, przez Dunaj nad Adriatyk i do Grecji - i na północ, w rejon gdzie później powstały takie miasta jak Moskwa i Wielki Nowogród.

Sabaoth - Wto Lut 15, 2005 9:30 am

Ale wedrowali z bialo-czerwonymi flagami spiewajac Rote :P
parker - Wto Lut 15, 2005 9:36 am

A nie Bogurodzicę ? :hihi:
pumeks - Wto Lut 15, 2005 9:52 am

Obawiam się że raczej z Perunami albo Swarożycami :P A śpiewali pewnie "Góralu! czy ci nie żaaaaaaal!"
janak - Wto Lut 15, 2005 10:08 am

Poniżej link do strony gdzie na mapkach pokazano zasięg Kaszubszczyzny stworzonych na podstawie "Historii Kaszubów" prof. J. Borzyszkowskiego: Mapy zasięgu Kaszubszczyzny
pumeks - Wto Lut 15, 2005 10:19 am

Oczywiście profesorowi Borzyszkowskiemu wolno umieszczać takie mapki jakie uważa za stosowne, ale chciałbym usłyszeć jakie ma dowody że w l. 800-950 Kociewie znajdowało się w zasięgu Kaszubszczyzny i jak interpretowałby w takim razie opanowanie tego obszaru ok. 925 przez dialekty polskie? dla mnie to jest czysta Dänikenologia.
dago - Wto Lut 15, 2005 10:40 am

Wodnik zadał konkretne pytanie, miał prawo być potraktowany poważnie i co ...jeden Pumeks się odważył :hihi:

Pozdrawiam

Grün - Wto Lut 15, 2005 10:45 am

Nieee, my wszystkie pytania traktujemy poważnie. Ale czasem sobie trochę pożartujemy. Zwłaszcza jak nie bardzo jest co odpowiedzieć, bo nie wiadomo.
Sabaoth - Wto Lut 15, 2005 10:59 am

Tworzenie map zasiegu kaszubszczyzny w IX czy X w. przypomina troche wrozenie z fusow od kawy.
Grün - Wto Lut 15, 2005 11:14 am

...rozpuszczalnej... :^^
dago - Wto Lut 15, 2005 12:14 pm

Pozwoliłem sobie na malutką złośliwość ponieważ pytanie Wodnika wzbudziło :mrgreen: moją ciekawość.
Jestem trochę zaskoczony, że tak trudno określić pochodzenie Kaszubów. Chętnie dowiedziałbym się kiedy i jakie czynniki wpłynęły na wyodrębnienie się tej grupy etnicznej.
Naprawdę tak niewiele o tym wiadomo?

Pozdrawiam

pumeks - Wto Lut 15, 2005 12:34 pm

Powstawanie i wyodrębnianie się grup etnicznych to temat - rzeka. Wiele się na ten temat pisze, owszem, ale w gruncie rzeczy trudno dojść do jakichś sensownych wniosków - zresztą to zależy od przyjmowanych założeń (jak już dyskutowane na tym forum sprawy rozumienie pojęć grupa etniczna, grupa językowa, naród itp.).
W przypadku Kaszubów trudność polega m. in. na tym, że:
1) nazwy "Kaszubi" (lud), "Kaszubia" (terytorium) potwierdzone są w średniowieczu na terenie państwa zachodniopomorskiego - nigdy na terenie Pomorza Wschodniego. O ile pamiętam, książę gdański Świętopełk wystawiając jakieś dokumenty w Białgoardzie (poza swoim księstwem) pisał "terra Belgart in Cassubiae", a parę dni później w Słupsku (wracając do siebie) "Stolp, Pomorania".
a jednocześnie
2) elementy językowe określane dziś jako kaszubskie (głównie imiona i nazwy miejscowe) uchwytne są mniej więcej w tym samym czasie na terenie Pomorza Wschodniego.

Grün - Wto Lut 15, 2005 12:49 pm

A nie kto inny jak królowa duńska nosi do dziś tytuł księżnej kaszubskiej.
Sabaoth - Wto Lut 15, 2005 1:09 pm

Cytat:
A nie kto inny jak królowa duńska nosi do dziś tytuł księżnej kaszubskiej.

To moze oni z Danii przybyli :hihi:

Grün - Wto Lut 15, 2005 1:15 pm

Przybyli nie przybyli - duńskie wpływy widać.
Makabunda - Wto Lut 15, 2005 1:44 pm

Grün napisał/a:
Przybyli nie przybyli - duńskie wpływy widać.

Duńskie czy nie duńskie ale napewno skandynawskie. Koronnym dla mnie przykładem jest kaszubskie jo - czyli wszyscy wiedzą co albo buksy(-e) czyli - spodnie.
A na Nordze to juz w ogóle prawie po skandynawsku gadają :hihi:

Grün - Wto Lut 15, 2005 1:49 pm

No jeszcze są skorznie, mygi i wiele innych duńskich słów w kaszubszczyźnie.
Sabaoth - Wto Lut 15, 2005 2:00 pm

I strond, po szwedzku strand. Z kulinariami podobnie.
Sabaoth - Wto Lut 15, 2005 9:57 pm

A tu macie dowód na to, że Kaszubi przybyli na Pomorze z Ameryki Północnej :mrgreen:
Grün - Wto Lut 15, 2005 9:58 pm

Sądząc po czapce, to raczej z Syberii :^^
Sabaoth - Wto Lut 15, 2005 10:04 pm

Grün napisał/a:

Ale oni szli przez Alaskę i Kanadę :hihi:

parker - Wto Lut 15, 2005 10:24 pm

Chyba przez Egipt, bo w tle piramidy :hihi:
Marcin - Sro Lut 16, 2005 9:20 am

Grün napisał/a:

A może to taka fryzura? :haha:

Grün - Sro Lut 16, 2005 9:45 am

Ta fryzura, zwana po kaszubsku "afro" jest pozostałością po ścisłych związkach Kaszub z czarną Afryką.