Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - kościół p.w. Niepokalanego Poczęcia NMP w Marzęcinie

maly-cinek - Nie Sie 31, 2008 2:05 pm
Temat postu: kościół p.w. Niepokalanego Poczęcia NMP w Marzęcinie
Witam! czy ma ktoś może jakieś informacje na temat kościoła w Marzęcinie. za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny
ruda - Nie Sie 31, 2008 3:53 pm

iii, a ja myślałam że powrócisz z materiałami a nie z pytaniami !!! :haha:
maly-cinek - Nie Sie 31, 2008 5:07 pm

yyy...chciałbym ale jakoś ostatnimi czasy trójmiasto mnie pochłania w całości i brak czasu i nad tym ubolewam bo wyrwałbym się na urokliwe Żuławy :)
maly-cinek - Nie Sie 31, 2008 5:19 pm

no to co udało mi się znależć na kompie :D
Dostojny Wieśniak - Nie Sie 31, 2008 11:02 pm

maly-cinek napisał/a:
no to co udało mi się znależć na kompie

A co udało Ci się znaleźc na kompie? Bo mi się nic nie wyświetla. Awaria jaka albo co? :???: Może podziel się na dobry początek tym co masz na kompie. :wink:

ruda - Pon Wrz 01, 2008 10:06 am

a pewnie ma i to niejedno!!! :hihi:
Dostojny Wieśniak - Pon Wrz 01, 2008 11:41 pm

To co, kutwi? :II
maly-cinek - Wto Wrz 23, 2008 1:22 am

i nikt nie posiada żadnych informacji??
Dostojny Wieśniak - Wto Wrz 23, 2008 2:12 am

maly-cinek napisał/a:
nikt nie posiada żadnych informacji??

A gdzie już szukałeś informacji? :wink:

maly-cinek - Wto Wrz 23, 2008 6:33 pm

nawet nie wiem gdzie mógłbym znależć takie informacje
Dostojny Wieśniak - Nie Gru 21, 2008 1:18 am

Kościół w Marzęcinie stoi i ma się dobrze. Pewnie nie o takie informacje chodziło malemu-cinkowi ale historię miejsca tworzą ludzie. I jak to z ludźmi bywa, z jednymi chce się pracować, z innymi trochę mniej. Jak pewnie wiadomo w Marzęcinie żyje spora grupa grekokatolików. Co jakiś czas w kościele marzęcińskim odbywają się msze w obrządku wschodnim. Za udostępnienie świątyni na te cele, Pleban miejscowy każe sobie płacić. Dla odróżnienia Pleban na Ostaszewie i Jezierniku swoje świątynie udostępnia gratis. Ot taki obyczajowy rzucik. :wink:
tomaeh - Czw Lut 26, 2009 7:11 pm

Dla Marzęcińskiego Plebana czas to pieniądz, więc może dlatego tak się spóźnia na Mszę???
Dostojny Wieśniak - Pią Lut 27, 2009 12:40 am

tomaeh napisał/a:
Dla Marzęcińskiego Plebana czas to pieniądz, więc może dlatego tak się spóźnia na Mszę???

A co, jakąś fuchę ciągnie na boku? :mrgreen:

tomaeh - Pią Lut 27, 2009 9:20 am

A kto go tam wie, co tak bardzo go zatrzymuje, że wszystkie nabożeństwa rozpoczynają się z 15-20 minutowym opóźnieniem... :???:
Dostojny Wieśniak - Sob Lut 28, 2009 12:20 am

To proste, Pleban Marzęciński żyje w innej czasoprzestrzeni z większym naciskiem na czas niż na przestrzeń... :mrgreen: