Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Wieszaki

kwidzin - Pią Sie 04, 2006 9:09 pm
Temat postu: Wieszaki
Nie odnalazłem podobnego tematu na forum, a wydaje mi się, że spora część forumowiczów mogłaby się podzielić swoją wiedzą/zbiorami dot. dawnych gdańskich salonów mody. Poniżej zamieszczam zdjęcia kilku wieszaków z mojego zbioru, których większość została opisana w n-rze 4 kwartalnika Był sobie Gdańsk.

1. Carl Mueller & Co. - Danzig - Altstaedt. Graben 107
2. BEGEDA Bekleidungs-Gesellschaft fur Danziger Beamte GMBH - Danzig - Breitgasse 16
3. Rudolf Brzezinski, Danzig Holzmarkt 24
4. BAUER - Danzig - Breitgasse- Ecke Junkergasse.
5. Karl Mueller & Co. - Danzig - Altstaedt. Graben 107
6. Gebr. Freymann Danzig
7. "WIEN-BERLIN" Bekleidungsgesellschaft MBH - Danzig - Breitgasse 108

Ponadto posiadam jeszcze wieszaki:
- Robert Simson. Danzig, Breitgasse 121-122 Ecke Junkergasse
- Eduard Dirksen & Co. - Danzig - Holzmarkt 22.
- Potrykus & Fuchs Inhaber Christian Petersen, Danzig. Damen - & Kinderkonfektion

Corzano - Sob Sie 05, 2006 6:17 am
Temat postu: Re: Wieszaki
kwidzin napisał/a:
Nie odnalazłem podobnego tematu na forum

:tu: http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=1178

kwidzin - Sob Sie 05, 2006 6:44 am

"Wybrany przez Ciebie temat lub post nie istnieje"
Yhm - Pon Sie 07, 2006 7:17 pm

zainspirowało mnie to, więc zajrzałam do szafy - znalazłam tylko jeden opisany wieszak - "Schneidermeister Walter Blossey, Schlawe i. Pom." :)
kwidzin - Pon Sie 07, 2006 7:37 pm

Jednym słowem: Mistrz krawiecki Walter Blossey, Sławno na Pomorzu :==
Osobiście lubię odnajdywać dawny Gdańsk, czy dawne Pomorze/Prusy (kwestia semantyki) w drobnych, często bezwartościowych przedmiotach codziennego użytku. Moja fascynacja śladami przeszłości, rozpoczęła się właśnie od takich znalezisk w postaci zardzewiałych odznak, kapsli czy monet, wydobytych podczas prac w ogrodzie. Pozostałości na strychu czy właśnie w poniemieckiej szafie. Budowanie ciekawej kolekcji może z czasem przerodzić się w pasję, popartą solidną pracą w postaci zdobywania podstawowych często informacji dot. posiadanych przedmiotów. O ile numizmatyką zajmuję się od dość dawna to w materii powiedzmy wieszaków, porcelanek, butelek czy znaczków pocztowych, właśnie m. in. FDG stanowi dla mnie nieocenione źródło informacji i inspiracji w budowaniu kolekcji.

kwidzin - Czw Sie 31, 2006 9:23 pm

Coś z Malborka:

Anna B. - Pią Wrz 01, 2006 11:27 am

A ja wyszperałam u babci taki wieszak:Kauthaus A.C.Stenzel,Danzig Fishmarkt 29,32,33,34.Jak bardziej zagłębię się w babciowe szafy może jeszcze coś znajdę.
pumeks - Nie Wrz 10, 2006 2:51 pm

To był dosyć znany Kaufhaus. Kiedyś nawet to i owo o nim napisałem tutaj .
penetrator - Sro Paź 25, 2006 8:15 pm

W mojej szafie znalazłem wieszak.
doldar - Sob Maj 31, 2014 5:31 pm

A tak gwoli ciekawości ile kosztuje takie cuś?
Wiercipietek - Czw Mar 05, 2015 10:56 pm

Jestem na siebie zły, bardzo zły. :głupi_ty:
Miałem po niego wrócić, jak tylko skończę zdjęcia. Mam nadzieję, że ktoś się nim zaopiekował, bo miejsce już nie istnieje.
Może ktoś rozpozna i dorobi do niego historię?

doldar - Pon Mar 16, 2015 2:22 pm

Niemal identyczny mam. Mogę się go pozbyć http://wolneforumgdansk.p...?t=607&start=60