Wysłany: Wto Mar 16, 2004 1:55 pm Restaurant "Grünes Gewoelbe"
W wysokiej piwnicy Domu Towarzystwa Przyrodniczego mieściła się restauracja "Grünes Gewoelbe". Na niektórych zdjęciach elewacji od strony Długiego Pobrzeża widoczny jest, wymalowany jasną farbą, szyld. Jego ślady są widoczne do dziś choć trudno zauważyć, że jasny prostokąt na ceglanej elewacji to ślad po szyldzie.
Restauracja miała też wejście od strony Mariackiej, naprzeciwko Mydlarskiej. Te drzwi są obecnie zamurowane, jednak nad nimi widać ślady napisu - prawdopodobnie zielonkawą farbą (może nawet fragment litery "G").
Restauracja miała też wejście od strony Mariackiej, naprzeciwko Mydlarskiej. Te drzwi są obecnie zamurowane, jednak nad nimi widać ślady napisu - prawdopodobnie zielonkawą farbą (może nawet fragment litery "G").
zastanawiałem się kiedyś, czy czasem tak właśnie nie jest, baardzo dziękuje za te informacje i zdjecia. Niestety nie sposób się na nich dopatrzeć tych napisów, które do dziś są dobrze widoczne.
Tych zdjęć jest mnóstwo... nawet wersję kolorową dałoby się znaleźć. Tylko że prędzej czy później fasady domu Przyrodników doczekają się rewaloryzacji i wtedy ślady po tyhc napisach znikną.
Veni, vidi... Pożyczyłem "cyfraka" na kilka godzin więc szalałem po mieście.
dp01.JPG
Plik ściągnięto 21660 raz(y) 109,31 KB
dp02.JPG
Plik ściągnięto 21659 raz(y) 93,68 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Fasada kamienicy przy Mariackiej 26 jest w fatalnym stanie - w tym miesiącu zaczęły z niej odpadać duże fragmenty kamieniarki. Prawdopodobnie zostanie poddana renowacji ale chyba jeszcze nie w 2004 r., bo to będzie wymagało zaplanowania kosztów w budżecie sejmiku (któremu podlega Muzeum Archeologiczne). Jeżeli do renowacji dojdzie, to prawdopodobnie ślady tynku od strony Mariackiej/Mydlarskiej zostaną usunięte.
autor strony Dawny Gdańsk po prostu był szybki jak strzała i nikt nie zdążył go dostrzec.
a sam temat wątku bardzo przypadł mi do gustu, choć już zadawałem kiedyś pytanie o napisy, które dało sie znaleźć na starych zdjeciach. wieczorem dodam coś od siebie
W pierwszym poście podmieniłem zdjęcie napisu KÖNIGLICHES POLIZEIPRÄSIDIUM (właściwie LIZEIPRÄSIDIUM, bo litery PO są zasłonięte liścmi) - starałem się je trochę wyostrzyć, ale nie do końca mi się to udało.
Wysłany: Sro Cze 09, 2004 7:40 am Schichaugasse 10
Na zdjęciu w pierwszym albumie "Był sobie Gdańsk", s. 192, widać - w oddali - szczytową ścianę tego budynku i na niej napis (reklamę). Udało mi się odczytać u góry nazwisko - H. Wandel, następna linijka zbyt małymi literami, w trzeciej znów dużymi literami Steinkohlen Geschäft, niżej nieczytelne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum