Na stojącym na tyłach budynku Instytutu Politologii UG (Al.gen.Hallera 122) transformatorze (?) widnieją takie oto oznaczenia (patrz zdjęcia). Są one oczywiście współczesne, chodzi mi jednak o to, czy ktoś wie czemu wciąż "Roosevelta" a nie "Hallera"? Czy tego typu oznaczenia nie są "aktualizowane"?
[Dla niewtajemniczonych wyjaśnienie: dzisiejsza Aleja Hallera ("za Niemca" Ostseestrasse), zanim przemianowana została na Aleję Marksa, przez krótki czas po wojnie nazywała się właśnie Aleją Roosevelta a potem Aleją Sprzymierzonych.]
Makabunda kiedyś o tym pisał - w świecie nazewnictwa transformatorów panuje zaskakujący konserwatyzm. Np. na podstacji w rejonie siedziby TPSA przy Targu Rakowym jest "Bojowców". A podstacja przy obecnym Podwalu Przedmiejskim, niedaleko Rzeźnickiej, ma napis "Franciszkańska" - nawet nie wiem, czy kiedykolwiek w Gdańsku była taka ulica, może to pomyłka, ale w nazwie podstacji jest utrwalona po dziś.
Niedawno wybudowano obiekcik przy ul. Lubuskiej, na którym pojawiła się nazwa "Pohulanka".
Dziś Pohulanka to już tylko nazwa krętej ulicy łączącej Chełm z Nowymi Ogrodami, ale we wczesnych latach powojennych nazwą tą obejmowano cały Chełm (a w każdym razie to, co dziś jest "Starym Chełmem")
W filmie "Fanfan Tulipan" grali Gerard Philipe i Gina Lollobrigida. Na filmy z Fernandelem, ale inne też tam na pewno chodziłeś, bo były na ekranach w tym samym czasie
W filmie "Fanfan Tulipan" grali Gerard Philipe i Gina Lollobrigida. Na filmy z Fernandelem, ale inne też tam na pewno chodziłeś, bo były na ekranach w tym samym czasie
Dziekuje Ci Ewka za poprawke.
Wiesz, jak sie ma 18 lat, albo jak tam, to sie te rzeczy i cyfry juz myla ...
Nasz dealer energii nie przestaje mnie zaskakiwać. Transformator na Zaroślaku, u podnóża Biskupiej Góry, nosi nazwę dawno zlikiwidowanej ulicy Zakątnej (Hinter der Salvatorkirche)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum