bardzo bym prosił o zdjęcia dawnych gdańskich dworców. Hauptbahnhof oraz dworce przy Hohetor to łatwo znalazłem. Ale prosiłbym o zdjęcia dworców przy Bramie Oliwskiej, Nizinnej oraz wrzeszczańskiego sprzed Wojny.
Przy Bramie Oliwskiej prawdopodobnie nie było nigdy żadnego budynku dworca; nie jestem też pewien, czy był jakiś budynek przy Bramie Wyżynnej. Pozostałe z pewnością są na forum, nie będę ci odbierał przyjemności szukania.
pumeks, przecież Dworzec Oliwski jak byk stoi do dziś na wysokości przystanka tramwajowego przy Chodowieckiego (grunwaldzka). A wrzeszczański przed wojną widziałam dziś w Był sobie Gdańsk (1 albo 2), w najbliższym czasie mogę podskanować.
Na bramę nizinną planuję się wybrać, ale po 1. mam dość daleko, po 2. i tak za dużo bym nie sfotografowała/zobaczyła przez te śniegi.
pumeks, przecież Dworzec Oliwski jak byk stoi do dziś na wysokości przystanka tramwajowego przy Chodowieckiego (grunwaldzka)
Wszystko już było...
1. Stoi tam JAKIŚ BUDYNEK, nie wiadomo jak stary, żadne źródło nie wskazuje, by miał jakiekolwiek funkcje dworcowe.
2. W ogóle nie dało się jak dotąd ustalić nic ponadto, że w 1870 r. uruchomiono jednotorowe połączenie kolejowe z "dworca przy Bramie Oliwskiej" do Sopotu, parę miesięcy później przedłużone do Szczecina i dalej, i "wkrótce" linię tę przedłużono do dworca przy Bramie Wyżynnej. Nie wiadomo, czy "wkrótce" miałoby oznaczać pół roku, czy może 3 lata.
3. Generalnie teren stacji przy Bramie Oliwskiej znajdował się w rejonie ograniczeń budowlanych twierdzy Gdańsk, przez co praktycznie aż do I wojny światowej nie można było tam stawiać budynków murowanych, co najwyżej szachulcowe.
Mikado, byłbym bardzo wdzięczny za skana.... mam o tym niedługo prezentację... A dworca przy Bramie Nizinnej to już nie ujrzysz nawet jak śniegi stopnieją:(
Jeżeli chodzi o Bramę Oliwską, to oczywiście prosiłem o zdjęcia tego który wciąż tam stoi, a który uważałem dotąd za prawdopodobny dworzec towarowy... Więc Pumeksie powiadasz że się myliłem? A zdjęć naprawdę nie mogę tu znaleźć, pomimo że szukałem:(
Współczesny obraz dworca, albo (co bardziej prawdopodobne) budynku zaplecza technicznego, przy Bramie Oliwskiej znajdziesz np tu http://www.opencaching.pl...F31B140717A.jpg
Obraz dość przygnębiający
jabol, dobrze wiem, że dworca już nie ma, ale nadal są niektóre tory, np. wokół Bastionu Żubr (niem. Maidloch), postaram się znaleźć chociaż położenie tego dworca.
Właśnie, czy ktoś wie w którym konkretnie roku Leege Tor Bahnhof został przekształcony na dworzec towarowy o nazwie Gueter Ostbahnhof? Wydaje mi się, że było to przed 1890...
Pumeksie, tego że nie jest do końca pewne co do Olivaer Tor to nie wiedziałam Zawsze mi wciskali że tak jest i koniec, nie zastanawiałam się nad tym głębiej.
Dziękuję Ci za pomoc, jak wspomniałam muszę się trochę pomęczyć nad tym zagadnieniem
Takiego zdjęcia Hauptbahnhof Danzig nie spotkałem (a może się mylę). Niestety jakość słaba, bo gazetowe. Jaka może być dalsza treść napisu powitalnego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum