Wysłany: Pią Gru 12, 2008 4:12 pm Klub jachtowy "Meteor" Danzig w Pleniewie
Witam,
czy ktos posiada stare zdjecia niemieckiego klubu yachtowego " Meteor" Danzig ktory znajdowal sie w Pleniewie przy starej nieczynnej sluzie w latach 1928-1945.
Oraz czy ktos posiada zdjecia powojenne klubu akademickiego. Dziekuje.
Skoro przywołałeś moje zagadki - miałem w planie jeszcze taką: "Gdzie stał ten Kurhaus"? Ponieważ zagadek już nie zadaję, więc od razu mówię, że to Płonia. Nie wiem tylko gdzie dokładnie mógł stać ten budynek. Przy ul. Zagroble, czy gdzieś dalej od Martwej Wisły? Czy jest on może zaznaczony na jakiejś przedwojennej mapie lub planie okolicy?
Plonia.jpg
Plik ściągnięto 22769 raz(y) 65,33 KB
Plonia napis.jpg
Plik ściągnięto 22769 raz(y) 7,92 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Dwa zdjęcia z "Danziger Hauskalender" 1994. Czy to pierwsze jest na pewno dobrze podpisane? ten budynek z wieżyczką jakoś mi się kojarzy z Bohnsack/Sobieszewem.
Plehnendorf 1.jpg Łodzie yachtclubu Meteor w porcie jachtowym w Groß-Plehnendorf
Plik ściągnięto 19099 raz(y) 68,94 KB
Plehnendorf 2.jpg Jacht klubu "Meteor" właśnie przeszedł śluzę i bierze kurs na Wisłę Śmiałą
Dwa zdjęcia z "Danziger Hauskalender" 1994. Czy to pierwsze jest na pewno dobrze podpisane? ten budynek z wieżyczką jakoś mi się kojarzy z Bohnsack/Sobieszewem.
To raczej Bonsack/Sobieszewo,przynajmniej tak to wynika ze zdaje się naszej forumowej pocztówki.
gdansk35.jpg
Plik ściągnięto 19077 raz(y) 64,19 KB
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum