Podobno ostatni z widocznych na zdjęciu domów, ten z mansardowym, tj. łamanym, dachem, przetrwał i został zaadaptowany - jest to taki malutki domek w którym mieści się lokal "Vinifera".
Podobno ostatni z widocznych na zdjęciu domów, ten z mansardowym, tj. łamanym, dachem, przetrwał i został zaadaptowany - jest to taki malutki domek w którym mieści się lokal "Vinifera".
Potwierdzam w 100%. Pamiętam doskonale ul. Wodopój od końcówki lat pięćdziesiątych i w latach sześćdziesiątych, aż do momentu rozpoczęcia budowy Hotelu Hewelius. Wjazd w wybrukowaną "kocimi łbami" uliczkę (trudno ja było nazwac ulicą), był tuż przy mostku na Kanale Raduni łączącym Stolarską z Łagiewnikami. Przy samym skrzyżowaniu były jeszcze co najmniej dwa domki ( o dziwo zamieszkałe). Do dzisiaj pamiętam te charakterystyczne zielone tablice oznaczające ze są to tzw. zabytki w postaci "domów robotnicze z ....wieku". Obok jednego z nich zachowała sie brama, Wszystkie one zbudowane były z ciemnoczerwonej cegły. Domki te stały po "drugiej" stronie uliczki aniżeli budyneczek dzisiejszej Vinifery. Z tych wszystkich domków ostał sie jedynie budyneczek w którym jest obecnie owa Vinifera. O ile sie nie mylę (nie mam 100% pewności), jeden z domków zaczął sie rozpadać w momencie kiedy pod hotelem rozpoczęto palowanie, w skute czego rozebrano oba.
Wjazd w wybrukowaną "kocimi łbami" uliczkę (trudno ja było nazwac ulicą), był tuż przy mostku na Kanale Raduni łączącym Stolarską z Łagiewnikami. Przy samym skrzyżowaniu były jeszcze co najmniej dwa domki ( o dziwo zamieszkałe).
no i dzięki Wam poznałem kawałek historii starego miasta . Dziekuję .
jako mały chłopak zaglądałem do małego młyna gdzie w 60-tych była stolarnia PKZ , w ktorej dosyć długo pracował moj ojciec , w 70-tych byłem w małym młynie raz do roku aby zapłacić składki w związku wędkarskim . dalej już nie docierałem na stare miasto bo wtedy były to po prostu tylko domy , ktorych historia mnie wtedy nie interesowała . wiem jeszcze , że jakiś klasztor tam był a może i jest ?
Podciągnę temat, bo stałem się ostatnio właścicielem takiej pocztówki pokazującej ujęcie fragmentu Kanału Raduni z mostku w ciągu ul. Stolarskiej - Łagiewników. W kolejnych postach zestawienie znanych mi fotografii i rysunków pokazujących ten fragment Starego Miasta.
Pocztówka Versteckter Winkel von Danzig ("Ukryty zakątek Gdańska") była kiedyś na allegro; następne zdjęcie wielokrotnie publikowane, m. in. w pierwszym albumie Tuska; trzecie z Bildindexu pokazuje kamieniczkę nr 10 i dwa domki stojące nie nad samym kanałem Raduni, tylko w pewnym oddaleniu. Dla lepszej orientacji: fragment Geländeplan z lat 1930-tych (uprzedzam, że obrócony w fotoszopie więc kierunki świata mogą być w zaskakujących osiach )
Dość znany (reprodukowany na popularnej pocztówce) obraz Paula Kreisela "An der großen Mühle", na przekór tytułowi także przedstawia domy przy Pferdetränke.
Kilka obrazków wrzuconych swego czasu przez Pietruchę w temacie Kościół św. Brygidy, koncentrują się głównie na zrujnowanym klasztorze brygidek, ale widać też Kanał Raduni:
Rysunek Georga F. Gregoroviusa z kolekcji Jacoba Kabruna.
Nie znam autora, ale warto zauważyć po prawej stronie rysunku budynek znany dziś jako "Vinifera".
Ujęcie zimowe, autora nie znam, tu też zmieścił się fragmencik "Vinifery".
I jeszcze w załączeniu, późniejszy od powyższych (I poł. XX wieku? w każdym razie po 1848, kiedy rozebrano zabudowania poklasztorne brygidek) anonimowy rysunek, opublikowany niegdyś w piśmie "30 Dni".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum