Czy historia wyłaniająca się z postów powyżej ma jakiś dalszy ciąg?
Bo strasznie interesuje mnie P.B.
A moze ktoś po prostu wie gdzie rozpocząć poszukiwanie?
Zapytał mnie ktoś ostatnio co oznaczają inne niż numery posesji numery na tym planie.
Ja nie wiem
Plan ten był utworzony (wyryty na płytach piaskowca) w 1866 r. Później były na nim nanoszone aktualizacje. Ze względu na brak możliwości usunięcia pierwotnej wersji przekreślano małymi krzyżykami nie aktualne linie, a napisy po prostu przekreślano. Nową wersję "dorytowywano".
Poniżej fragment planu z Północną stroną Długich Ogrodów. Tutaj też mamy starszy i nowszy stan. Numery zaznaczone na granatowo to numery posesji (pocztowe). Zielone też, ale już po wytyczeniu Trojan Gasse. Te numery zaczynają się od "1" od mostu nad Nową Motławą, po południowej stronie. Przy Bramie Żuławskiej zawracały i wracały do Motławy. Na żółto to też takie numery tylko ulicy Trojan Gasse.
To jasne.
Ale są jeszcze numery czerwone; tu 13 - 24. Ich numeracja zaczyna się przy fortach i rośnie do Motławy. Wydaje mi się, że dopisane później. Oraz błękitne, związane z czerwonymi. Pisane nad nimi; często zmieniane (zdarza się kilka przekreślonych wersji). Wydaje mi się, że dotyczą działek - ogrodów. Ale co oznaczają
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum