hej, widziałem w rejestrze napisów te na ul. Legionów 7 oraz 9, natomiast brakuje (lub przeoczyłem informacje o nich - jeśli tak to przepraszam za zaśmiecanie) tych na budynku SP nr 49 na ul. Legionów 11, znajdują się one od strony boiska między parterem a pierwszym piętrem, w miejscu gdzie na parterze za czasów gdy chodziłem do tej podstawówki znajdował się gabinet dyrektora, a na pierwszym piętrze pokój nauczycielski, (nie wiem czy ta informacja komuś pomoże), w każdym razie wchodząc na boisko napisy będą widoczne na pierwszym wystającym skrzydle, szczerze mowiąc nie pamiętam czy te napisy są po polsku czy niemiecku, nie mam tez pojęcia z jakiego okresu pochodzą, niestety nie jestem aktualnie w posiadaniu aparatu i nie mogę tego udokumentowac, moze ktos mieszka w pobliżu i będzie miał ochote się przejść...
fotki od numeru 410-414
Mikolaj ma ten i wiele innych napisów w archiwum, ale zapewne towarzyszący nam wszystkim brak czasu blokuje go z aktualizacją listy
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
no cóż, wg mnie nie jest to napis współczesny, chciałem jednak poznać zdanie innych, na przykład tych którzy już go widzieli czy mieszkają w pobliżu i dajmy na to wiedzą na pewno że jednak jest wspólczesny i nie warto zawracać sobie nim głowy...
Witam.Chodzilem kiedys( 67-75) do tej podstawowki.Ten napis brzmial " Lotniku, pamietaj, ze ciagla i stala lacznosc samolotu z ziemia, jest gwarancja wykonania kazdego, co zadanie w powietrzu" Napis byl miedzy parterem a I-sza kondygnacja.Dokladnie nad gab. dyrektora i sekretariatem, Dalej, idac wzdluz budynku ..nad nieuzywanym nigdy(za mojej kadencji) wejsciem, na lukowym sklepieniu nad drzwiami napis byl...." Sztab brygady" .Napisy byly w kolorze bialym.Malo tego..po drugiej stronie boiska jest..taki..lezacy wiezowiec.Jednopietrowy budynek mieszkalny, z lewj strony sa biura i hotel KKS " Gedania"" z dugiej strony sa sale wykladowe U.G ..Kiedys( nie wiem, co tam jest teraz) byly tam szkolenia wojskowe studentow UG.Przesmieszny widok..kobiety, mlode studentki i..armaty:) I z tegu budynku( podobno) jest podziemne przejscie do szkoly.Jako dzici szukalismy tego, ale.rodzice nam zabronili poszukiwan.Na strychu tego domu( Legionow 13) znalezlismy mnostwo chelmow niemeickich z napisami SS, oraz..jakies bagnety, luski, menazki..wszytko hitlerowskie.Ta, se wychowalem,takze..te rejony znam jak wlasna kieszen.Poza tym, jako dzieci, biegalismy na lotnisko( jeszcze czynne wowczas) i..z fontanny wylawialismy drobne pieniadze..." zagraniczniacy" wrzucali tam jej na szczescie.:):) A one nam szczescie przynosily.Piekne czasy..Ulica Legionow, wtedy Dzierzynskiego...byla na odcinku od Kosciuszki do pl. Wybyckiego...dwokierunkowa., a tramwaj nr.8 mial petle przy ul Kosciuszki.Tam robil kolo..i z powrotem do Gdasnka jechal.Piekne czasy:)) Pozdrawiam...Jesli jest ktos z mojej podstawowki, ktos kto w tych latach chodzil do klasy 'A" tio podaje moj mail.eurostylepl@yahoo.ca
Znam te tereny, gdyż moja babcia mieszkała na Dzierżyńskiego 42. Bardzo często biegałem po okolicach. Pamiętam ciekawostkę architektoniczną , przed Placem Komorowskiego do ostatnich domów na ul. Dzierżyńskiego były dobudowane bramy nad ulicą lub chodnikiem (nie pamiętam dokładnie) w formie łuków. Zlikwidowano je ok. roku 1966. Szukałem w swoim archiwum zdjęć tej części Dzierżyńskiego nestety nie znalazłem.
Może, ktoś posiada? Na osłodę zamieszczam trochę zdjęć o szkole policyjnej, która mieściła się chyba w twojej podstawówce. Jeśli interesuje was historia Policji Gdańskiej, to mogę przetłumaczyć ciekawy artykuł na ten temat (zdjęcia są ilustracją tego artykułu)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum