No moi Forumowicze dzisiaj zaczęli rozbiórkę Maćkowych wywożą sprzęt itd. "świetny prezent" na święta. Pewnie niedługo zacznie się budowa nowego centrum. Dla mnie to klęska trzeba bedzie opuscic miejsce gdzie czlowiek mieszka od urodzenia :-(. pz kafal
Nie nie chodzi o wyjechanie z Gdańska tego nigdy bym nie zrobiła. Chodzi o to że nie wiem gdzie nas przesiedlą. Może być to Gdańsk a może też byc poza Gdańskiem. Zależy co nam zaoferują. Tego nie wie nikt. Jednym słowem święta mam z głowy. pz kafal
No cóż - składam Ci wyrazy współczucia, mam nadzieję, że lokalizacja jaką Wam zaproponują nie będzie najgorsza.
A co do Maćkowych - nie bardzo zrozumiałem - mleczarnię chcą zlikwidować??
No cóż - składam Ci wyrazy współczucia, mam nadzieję, że lokalizacja jaką Wam zaproponują nie będzie najgorsza.
A co do Maćkowych - nie bardzo zrozumiałem - mleczarnię chcą zlikwidować??
Chodzi mi o stary zakład Maćkowy obok Fazera(ul. Kościuszki) tam gdzie ma powstać nowe centrum handlowe. pz kafal
Ale on niszczał od 10 lat ! co mieli z nim zrobić ?
Wiem że niszczał od wielu lat i nie chodzi o to że rozbierają go chodzi mi tylko o to że będą wysiedlać ludzi mieszkających w pobliżu m.in. mnie i bardzo mi się to nie podoba ponieważ jestem zżyta z miejscem w którym mieszkam od urodzenia. A tak odchodząc od tematu: kto pamięta jak na rampie ładowało się wojsko, albo jak rozładowywali pociągi z nowymi fiatami i polonezami? Ja pamiętam jak nie było asfaltowej drogi od dworca do mostu tylko rozjeżdżony przez czołgi piach. Stare dobre czasy.......
pz kafal
Choć napewno ciężko rozstać się napewno z tymi wspomnieniami bądź dobrej myśli. Może będziesz mieszkać gdzieś, gdzie będziesz wspominać te lata jako najlepsze niż kiedykolwiek.
A powracając do tematu. Czy na miejscu tych obu zakładów ma coś powstać oprócz tego centrum? Czy może teren zostanie ogrodzony i "wolny"?
Kafal, z tego co zrozumiałem, mieszkasz na terenie "Maćków" obok b. Fazera.
Powiedz, czy na tym terenie zachowały się jeszcze budynki (mieszkalne ? gospodarcze ?) należące kiedyś do emalierni Segora, którą opisuje Zwarra w swojej książce ?
Kafal ,gdzie ty mieszkasz,bo z tego to piszesz jestem twojim częstym gościem ,to mój rejon.A propo budynków raczej nic tam ciekawego sie nie zachowało ,niestety wszystko odeszło do hitorii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum