Zwróćcie uwagę na gazową latarnię, okiennice, no i tego Chevroleta FAT (?) z demobilu
Bardziej mi wygląda na Ford Canada
Możliwe, ciężarówki typu Canadian Military Pattern (CMP) i ich producenci to nie moja działka
W poprzednim poście może nieściśle się wyraziłem, chodziło mi o to, że (prawdopodobnie) w latach 1976-77 bruk na Hallera przykrywano asfaltem. Też pamiętam wcześniej kostkę brukową na ulicy. Zresztą przy okazji ostatniego remontu i wymiany nawierzchni jedną wziąłem sobie do ogrodu na pamiątkę
A przy okazji, to coś na temat omawianych budynków można by pewnie wyczytać w książce "Cielątkowska R., Lorens P., Architektura i urbanistyka osiedli socjalnych Gdańska okresu XX-lecia międzywojennego, Gdańsk 2000", której niestety nie da się zdobyć. Nigdy nie miałem jej w rękach ale może ktoś ma i pożyczy, to bym chętnie tego białego kruka zeskanował...
Ostatnio zmieniony przez mce Wto Maj 18, 2010 9:14 pm, w całości zmieniany 1 raz
Może wiesz w jakich jeszcze wydawnictwach można coś znalezć na temat ulicy Hallera? Ten temat zaczyna mnie coraz bardziej interesować. Jeżeli masz jakies zdjęcia to bardzo proszę o zamieszczenie
Chyba prawie cała dostępna wiedza na temat Hallera/Ostseestrasse jest teraz na stronie PDW i na tym forum w innych wątkach. Zresztą wszystkie znane mi przedwojenne zdjęcia chyba też. Jeśli są jakieś powojenne to pojawiły się tu w tym wątku, a jak znajdę nowe to zeskanuję i wrzucę. Szczątkowe informacje na temat tej ulicy są w rożnych książkach o Gdańsku, m. in, w przywołanym dziele J.Stankiewicza i Szermera "Gdańsk..." z 1959, przewodnikach, starych planach. Zresztą szeroka bibliografia na pokrewne tematy jest też na stronie PDW. Trochę dodatkowych informacji można wyciągnąć też od miłośników tramwajów.
Jeszcze znalazłem takie zdjęcie, z netu, pochodzi prawdopodobnie z podanej książki R. Cielątkowska, P. Lorens "Architektura i urbanistyka...." Brak daty, wygląda na lata 60.
Dzięki. Na zdjęciach z Hallera jest zawsze blok 90-102 a nie ,,mój" 108-120. Postaram się mocno poszperać nie tylko w necie, ale i w starych fotografiach
Jarek PDW napisał/a:
I w artykule, który niedawno ukończyłem a który być może ukaże się drukiem
Chętnie przeczytam
Ostatnio zmieniony przez Jarek z Wrzeszcza Wto Maj 18, 2010 10:38 pm, w całości zmieniany 1 raz
Sprawdziłem w literaturze i uzupełniam dane: zdjęcie, które wkleiłem 2 posty wcześniej pochodzi z książki B.Szermera "Gdańsk - przeszłość i współczesność" str.73.
Podpis do zdjęcia: "Zabudowa przy ul. Marksa we Wrzeszczu - jedno z osiedli wybudowanych w okresie Wolnego Miasta (stan z r. 1966, po renowacji)."
A poniżej dowód na to, że budynek przy Hallera 90-102 powstał jeszcze za niemieckich czasów: zachowały się oryginalne tabliczki ze strzałkami pod numerami 98 i 102.
Zdjęcie jak na razie słabe, ale robione przed chwilą po ciemku komórką, podczas spaceru do Groszka po piwo
Przyjrzałem się też zachowanym oryginalnym oknom z parteru i w budynkach 90-102 jak i 104-120 są one takie same, mają też tego samego kształtu metalowe klamki.
A poniżej dowód na to, że budynek przy Hallera 90-102 powstał jeszcze za niemieckich czasów: zachowały się oryginalne tabliczki ze strzałkami pod numerami 98 i 102.
(...) Przyjrzałem się też zachowanym oryginalnym oknom z parteru i w budynkach 90-102 jak i 104-120 są one takie same, mają też tego samego kształtu metalowe klamki.
Nie sposób się przyczepić, teraz potrzebna nam jedynie data budowy
Po przejrzeniu domowych źródeł muszę umieścić erratę do moich własnych słów z pierwszej strony tego wątku:
1. w budynku Hallera 66, tam gdzie przed wojną prof.Otto Kloeppel, po 1945 mieszkał prof. Leon Dreher, kierownik Katedry Spawalnictwa i Wykonywania Ustrojów Stalowych PG. (a nie jak napisałem prof. Doerffer... no wstyd mi, ale te fajne c.k. lwowskie nazwiska mylą mi się)
2. Jak napisano w znakomitym albumie "Gdańsk na fotografii lotniczej z okresu międzywojennego" prof. Otto Kloeppel był projektantem budynków w kwartale Hallera-Mickiewicza-Mierosławskiego (zresztą to widać, że wyszły raczej spod jednej ręki). Z tego wnioskuję, że tak jak myślałem wcześniej, ostatnie 4 budynki przy Hallera (nr 50 do 64) od strony potoku Strzyża zostały zaprojektowane później w bardzo podobnym kształcie przez wspomnianego Hugo Conze i stąd ich różnice w szczegółach.
Dla porównania szczegółów wrzucam rysunek z książki Cielątkowska Lorens "Architektura i urbanistyka osiedli socjalnych Gdańska..." - skan znaleziony na forum wieżowców i moja nieudolna przeróbka tego rysunku dla zobrazowania różnic budowy obu projektów.
3. Do spotkania "Pohoreckiego" z "Hubertem" (a nie Łupaszką) doszło w styczniu 1946 w mieszkaniu przy Roosevelta 116 (a nie 114). Info pochodzi z książeczki "Od wyzwolenia do referendum" J.Babczenki, str. 139. wyd 1974. Swoją drogą wyczytałem tam, że spotkania z Łupaszką odbywały się na Reymonta ale to już inna sprawa.
poniżej dowód na to, że budynek przy Hallera 90-102 powstał jeszcze za niemieckich czasów
Jeszcze jeden dowód z drzwi mieszkania przy Hallera 90,gdzie obecnie mieszkam. Poza tym kiedyś rozmawiałem z ludzmi z tego bloku,którzy wprowadzali się do niego w 1945 roku. Mam nawet kilka obrazków,które pozostały po dawnych niemieckich właścicielach mieszkania.
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
I w artykule, który niedawno ukończyłem a który być może ukaże się drukiem
Chętnie przeczytam
Mój artykuł o ulicy Bałtyckiej właśnie ukazał się w '30 dniach' Zebrałem w nim wszystko, co mi o dzisiejszej alei Hallera wiadomo. Zapraszam do lektury
Dobry artykuł, dawno tak szybko nie byłem w kiosku po 30 dni W dodatku mój dom na zdjęciu się załapał. Niestety jest jeden "chochlik" - zdjęcie Helene-Lange-Schule jest w lustrzanym odbiciu (podobnie chyba było w BSG - taka lewa odbitka pokutuje). Ponadto szkoda, że nie znalazło się jedno zdanie wyjaśnienia co to są "fińskie domki" i skąd się wzięły. My wiemy ale chyba czytelnicy nie wszyscy.
Jak ktoś nie wie to wyjaśniam, że była to część reparacji wojennych, które Finlandia musiała po wojnie przekazać ZSRR, a łaskawca Stalin dał to Polsce, żeby pokazać jaki to on dla Polaków dobrotliwy wujcio i w dodatku jak to bogaty naród radziecki gardzi darami od "biełofincow" ;)
Ciekawe czy takie fińskie drewniane domki są gdzieś indziej poza Gdańskiem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum