Witam wszystkich i proszę o pomoc.Chciałabym wysłac zdjęcie na forum ale rozmiar wynosi 378kb więc grubo przewyższa rozmiar80kb.co mam zrobic żeby zmniejszyć rozmiar zdjęcia? Jestem w tych sprawach zupełnie "zielona" Z góry dziękuję za pomoc
Witam wszystkich i proszę o pomoc.Chciałabym wysłac zdjęcie na forum ale rozmiar wynosi 378kb więc grubo przewyższa rozmiar80kb.co mam zrobic żeby zmniejszyć rozmiar zdjęcia? Jestem w tych sprawach zupełnie "zielona" Z góry dziękuję za pomoc
Wystarczy zainstalować jeden z wielu programów graficznych. I wykonać w nim RESIZE.
Ja używam ACDsee od lat i go polecam. Posiada dużo przydatnych opcji.
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
1. Zmniejszyć rozdzielczość zdjęcia (jak już pisał DarioB), najlepiej tak, żeby szerokość zdjęcia wynosiła 650 do 750 pixeli.
2. Jesli zdjęcie dalej jest za duże zwiększyć kompresję zapisu, wiele programów graficznych pozwala na ustawienie kompresji plików jpg w opcjach zapisu.
P.S. Ja używam (i polecam) Paint Shop Pro, wersja 7 wystarcza w zupełności.
Widzę że na tym forum zawsze można liczyć na pomoc i nawet "blondynka" sobie poradzi z problemem.Dziękuje Dario i Sabaoth za wskazówki.Jak zainstaluje któryś z programów to prześlę zdjęcie które znalazłam.
wersja dla początkujących i dostępna od zaraz:
1. otworzyć obraz w paint'cie
2. Wcisnąć ctrl + w
3. wyświetli się tabelka, w którą w rubryce "rozciąganie" wpisz jakąś liczbę mniejszą od 100 (taką samą w pionie i w poziomie) - im mniejsza liczba tym większe pomniejszenie.
4. Zobacz efekt
5. Jeśli zdjęcie nadal będzie za duże zmniejsz je jeszcze raz
6. Zapisz jako osobny plik - żebyć nie zepsuła sobie pierwotnego zdjecia
raczej dobre - wiszą na obcym serwerze
ale bywa, że takie fotki są po pewnym czasie usuwane, więc jeśli przedstawiają szczególnie cenne obiekty, lepiej wklejać takowe u nasz, oczywiście w dozwolonym rozmiarze
Chyba tu powinnam zapytać. Co powinnam zrobić przed wklejeniem skanu, żeby się zdjęcie wyświetlało większe, a nie takie jak tu?:
http://forum.dawnygdansk....p=131949#131949
Ono się wyświetla na ekranie w wielkości naturalnej. Rozdzielczość ma 75 dpi.
Ten swój skan zrobiłam najprościej jak można. Skorzystałam z funkcji e-mail skanera i od razu skanując robi mały plik. Ale efekt mnie nie zadowala.
A widzę na forum foty po 13 kb i są wielkie, a nie wierzę, żeby takie były fizycznie.
Może powinnam w photoshopie (mam jeszcze Photo studio, to do skanowania ale też fajny do obróbki, czasem wygodniejszy od photoshopa, bo prostszy) powiększyć wymiary fotki w cm? Ale wydaje mi się, ze przy stałej rozdzielczości zwiększy się ilość pikseli, a więc i wielkość pliku. Chyba nie o to tu chodzi.
Proszę o podpowiedź
W adobe photo... Jak już zapisujesz obrobione zdjęcie to wyświetla ramka z suwakiem pt. jakość obrazka , i z maksymalnej daj na np. średnią , i sprawdź co wyjdzie .no i maks zdjęcia 120kb.
_________________ Wszystkie sztandary tak mocno już zostały splamione krwią i gównem, że najwyższy czas byłoby nie mieć żadnego. WOLNOŚĆ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum