Czy ktoś może wie coś na temat inwestycji firmy w miejscu (dawnych magazynów?) od strony torów kolejowych. Od jakiegoś czasu trwają tam prace rozbiórkowe....
To mi się jakiś czas temu udało sklepać coś o DrOetker.
Pewnie to samo co na stronie Oetkera ale nic więcej ciekawego nic nie znalazłem.
Kiedyś była stronka dwóch przewodników którzy opisywali Oetkera i mieli zupełnie inny pogląd.
Załączam reklamówkę kooperanta z Bydgoszczy i dwie okładki książeczek z przepisami.
Jedna w j. niemieckim i jedna polskim.
Była jeszcze na Allegro w innym języku ? teraz nie pamiętam, ale mnie przelicytowali .
To wypociny:
W 1981 roku niemiecki aptekarz dr August Oetker pochodzący z Bielefeld wraz z żoną Karoliną wynalazł proszek do pieczenia nazwany ”Backin”, który cieszył się dużym powodzeniem wśród tamtejszych gospodyń domowych. Na początku lat 20 najprawdo-podobniej ze względów gospodarczych jakie panowały wówczas w Wolnym Mieście Gdańsk i dużym rozwijającym się rynkiem Polskim utworzył on w Oliwie w 1922 roku jedną z wielu filii, które od 1908 roku powstawały w całej Europie ( m.in. Austrii, Holandii, Belgii, Luksemburgu, Danii, Norwegii, Włoszech, Francji, Szwajcarii ). Zakład pod nazwą "Dr. Oetker" wybudował przy ul. Oetkerstrasse - dzisiejszej ul. Arenda Dickmana.
Oliwski zakład produkował już wówczas tak jak i inne wiele sproszkowanych środków spożywczych takich jak: wspomniany proszek do pieczenia, cukier waniliowy, budynie, galaretki, środek konserwujący, żelatynę "Regina" oraz dodatki do ciast i deserów. Produkty Oetkera cieszyły się w Rzeczpospolitej tak dużym powodzeniem że powstawały również przedstawicielstwa firmy "Dr. Oetker" np. w Bydgoszczy przy ul. Chrobrego 13 prowadzone przez Paula Hammera.
Powstało również sporo małych książek i poradników kucharskich, reklamówek, ... z logo firmy w języku polskim a i rachunki wystawiane były również po polsku.
Po II wojnie światowej zakład przekształcono na "Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych", które nadal produkowały głównie sproszkowane środki odżywcze a budynie cieszyły się zwłaszcza u dzieci dużym powodzeniem. W 1991 wieku zakład sprywatyzowano a 51% udziałów wykupiła rodzina Oetkerów. W 1994 roku kupiła pozostałe 49%. Obecnie zakład kontynuuje przedwojenną tradycję produkując również wiele sproszkowanych środków spożywczych i mieści się jak dawniej w budynkach przy ul. Dickmanna 14/15, 80-339 Gdańsk-Oliwa.
Produkty Oetkera cieszyły się w Rzeczpospolitej tak dużym powodzeniem że powstawały również przedstawicielstwa firmy "Dr. Oetker" np. w Bydgoszczy przy ul. Chrobrego 13 prowadzone przez Paula Hammera.
Paul Hammer... Hammer Paul Coś mi świta, że we wrześniu 1939 roku brał udział w działaniach tzw. V Kolumny w Bydgoszczy, a potem w odwecie za "krwawą niedzielę" i za popełnione przez siebie zbrodnie został nawet odznaczony jakimś medalem. Potem służył w SS, ale wojny nie przeżył. Czy ktoś to może potwierdzić?
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Ponury, czasami zaczynam nawet do Ciebie odczuwać sympatię. Ale niknie ona w chwilach, kiedy poruszasz zupełnie nie związane z Gdańskiem tematy, że tak powiem "martyrologiczne". To nie to forum.
Jest mi "rybka", czy niejaki Paul H. służył w V czy w XI kolumnie, w SS czy też w SA i dla mnie mógl zostać odznaczony nawet medalem z kartofla. Tak samo zwisałoby mi to, gdyby gościu nazywał się Paweł H. (zbieżność imienia i inicjału z pewnym pisarzem jest niezamierzona i przypadkowa ).
Przytaczam kilka przykładów z Poznańskiej reklamówki Dr Oetkera
Niestety na forum trudno by umieścić całość tak byście mogli ją sobie złożyć w całość, dlatego umieszczam kilka przykładów:
Dotyczy oczywiście Polski:
Mieszkańcy w milionach – 32,1
Mieszkańcy w r. 1900 w milionach – brak
Mieszkańcy w r. 1800 w milionach – brak
Liczna radiosłuch. w 1000 – 320
Różnica w porównaniu do godz. 12 w Polsce – 12
Ilość miast ponad 100 000 mieszkańców – 11
Na ile mieszkańców posiada 1 samochód – 965 ( najlepiej Anglia 33 )
Ilość samochodów w 1000 – 27 ( najlepiej Anglia 1042 )
Ilość samolotów – 2096 ( najlepiej Anglia 3287 ) – no tu nieźle ? ( Niemcy 620, Norwegia 43 )
Ilość statków handlowych – 40 ( najlepiej Niemcy 2151 )
Łąki i pastwiska w 1000 ha – 6,5 ( najlepiej Anglia 17,8 )
Obszary leśne w 1000 ha – 8,3 ( najlepiej Finlandia 25,2 )
Grunty orne w 1000 ha – 18,4 ( najlepiej Francja 21,7 )
Powierzchnia w 1000 km2 – 388 ( najlepiej Francja 550 )
_________________ Aleksander Humboldt: ”Jest tylko jedna Oliwa na ziemi”.
www.DawnaOliwa.pl
Napisałem Poznańskiej reklamówki ..........
Ale ostatnio ktoś mi powiedział że to ........ no ........ ( kurczę nie pamiętam ) to domena ludzi w moim wieku .
Jak widać na skanie to w Poznaniu drukowana.
www.DawnaOliwa.pl
Ciekawe czy dziś też dają prezenty ...
Za budynie Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych chyba niestety nie dawały ...
Teraz po ptakach bo nie produkują piwa ...
www.DawnaOliwa.pl
znaleziona przeze mnie na strychu przedwojenna książka kucharska Dr. Oetkera (niestety brak daty wydania)
Posiadam takie wydanie "C"nakład 1-600tyś.1 wydanie Pażdziernik1927
2 wydanie nakład 601-1500 tyś. Styczeń 1928
3 wydanie 2 miliony egzemplarzy -Pazdziernik 1928
4 wydanie nakład 2001-2500 tyś.Luty 1929
Tak pisze na pierwszej stronie wydania "C"
Musiało byc jeszcze "A", i "B".pisze również, że była dluższa przerwa w wydaniu przez wojnę.To wydanie zawiera więcej treści.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum