Niestety, pierwszy raz w życiu byłem na Starym Chełmie w 2003 r. - Domu Kultury już wtedy nie było. Wyżej na stronie 5 tego tematu pisałem, że rozebrano go w 1991 r.
Na gornej fotce jest po lewej rondo. W przodzie to tyl budynka spozywczego.
Co do dolnego to nie jestem pewny. Jak to ma byc Odrzanska, to wprost musi byc Na Zboczu, a na rogu budynku byl piekarz Majchrowski. Jego syn ma mala piekarnie na starym przedmiesciu. Trzy lata temu ja go tam odwiedzilem.
To dom na rogu Odrzańskiej i Lubuskiej, ma adres: Odrzańska 2.
Po lewej stronie (dla chłopca na zdjęciu: po prawej) byłaby ulica Armii Krajowej w wykopie.
W którym roku wykonano to zdjęcie?
No i oczywiście: Mustafo, dzięki za super fotki!
No to dobrze zgadlem.
Do tego piekarza Majchrowskiego to ja nosilem blache z ciastem do upieczenia, a kupowalem duzy chleb tak goracy, ze nie mozna bylo go utrzymac.
A w budce z owocami był w piątek po południu pożar.
To szkoda; ale jak tam moze powstac pozar? Chyba przez elektryczny grzejnik...
Jak się dowiedziałem, przyczyną była eksplozja butli z gazem. Na szczęście nikt nie ucierpiał, ale zniszczenia i straty materialne są duże. Z tym, że sklep już wznowił działalność. Za to sąsiadująca przez ścianę piekarnia-cukiernia jest od dnia pożaru nieczynna, chociaż tam chyba zniszczeń nie było.
Co nieco na temat chełmskiego Domu Kultury (pobudowanego - jak ustalono - w 1948, rozebranego w 1991) napisano w "30 Dniach" nr 91-92 (ostatni numer z 2010, który faktycznie ukazał się w kioskach już na początku 2011). W artykule zamieszczono zdjęcie Zb. Kosycarza z końcowego okresu istnienia obiektu (załączam poniżej), dostępne też w serwisie KFP. A w zbiorach rodzinnych mojej żony znalazłem jeszcze jedno zdjęcie, chyba od strony placu zabaw (być może widoczna na zdjęciu ławeczka jest ciągle w tym samym miejscu).
Pamiętam kino objazdowe w tym baraku kino miało swoją nazwę nie pamiętam jaką z szkoły chodziliśmy na przedstawienia kukiełkowe
Jeszcze raz dzieciaki z przedszkola na Pohulance (ul. Buczka), chyba przebrane na jakąś uroczystość, albo przedstawienie. Ok. 1954-55, z rodzinnej szuflady.
pumeks, ja wtedy juz mialem 18 lat i chodzilem do Conradinum, ale oczywiscie wiem, gdzie jest ul. Buczka.
Dlatego DZIEKUJE CI BARDZO za to foto.
No i niezapomiana nazwa POHULANKA.
Przy tej okazji przypomne: Napoleon przed napadem na Gdansk zbieral sily na Pohulance.
Tak samo wojska radzieckie ostrzeliwaly stare miasto kaciuszami z tego miejsca; potem i Hel, ktore sie bronilo do maja 1945 roku.
Na poprzedniej stronie zamieściłem zdjęcie pani przedszkolanki z dzieciakami w piaskownicy, które dostałem od koleżanki z pracy. Dziś z tego samego źródła dostałem jeszcze kilka fotek, na razie zamieszczam dwie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum