Nie do końca zostało to tam wyjaśnione.
Przeanalizowałem Plan Buhsego. Są tam dwie wersje starsza, z 1866-69 i nowsza, z przełomu wieków. Na niebiesko zaznaczyłem Eimermacherhof an der Radaune czyli Wiadrownię (Dom wiadrowników nad Radunią). Zaznaczyłem ulicę cztery numerowane jej posesje i jakieś nienumerowane zabudowania. Uznałem, że sięgała ona aż do łąki (zaznaczonej kropkami), czyli tam, gdzie później powstała ulica Schild (Puklerz, Tarcza) po wojnie nazwana Więcierze. Na żółto zaznaczyłem ulicę Gr. Bäcker Gasse - Pikary.
Gdy na przełomie wieków powstawała ulica Schild - Więcierze (zaznaczone na czerwono) wchłonęła ona końcówkę ul. Wiadrowników, oraz tereny dwu posesji ul. Piekary do których było dojście od Wiadrowników (19 i 20).
Dom Wiadrowników nigdy nie stał przy ul. Schild - Więcierze.
MB na zdjęciu (znak wodny) to są Twoje inicjały czy może wskazują one zbiory, skąd ta fotografia pochodzi? Orientujesz się, jaki to jest rok?
_________________ Pozdrawiam, lavaza
Wykonuję w 100% ręcznie najwyższej jakości parapety drewniane z żywicą epoksydową, które nadadzą Twemu wnętrzu niepowtarzalny wygląd oraz klimat.
Witam,
MB to moje inicjały i pocztówka pochodzi z mich zbiorów. Niestety bez obiegu czyli nie jestem wstanie określić kiedy zdjęcie zostało zrobione.
http://postcard.com.pl/po...-eimermacherhof
Przeprowadzając krytyczną analizę można wnioskować, że widokówka wydana była na przełomie lat 30/40.
1. Opis pocztówki wykonano pismem Sütterlina, które jako oficjalne używane było w latach 1935-41.
2. Ubrania (a w szczególności spódnica do kolan pani pchającej wózek) wyglądają na te, noszone tuż przed wojną.
3. Widokówka w moim posiadaniu wydana przez Gertrud Iwan, ma obieg z 1942.
Ja myślę że niepotrzebnie odpowiadacie na post reklamowego bota którego odpowiedź wcale nie interesowała, bo wpadł na forum tylko po to żeby zareklamować swój towar
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum