Wyleciał post reklamujący sponsora imprezy. Nie dopuszczamy reklam na FDG.
No nie wiem. Podanie informacji o sponsorze imprezy to nie całkiem to samo, co ordynarna reklama. Tu jest mowa o tym, że jakaś firma wspiera działanie społeczne, i jest oczywistym, że powinna ona być wymieniona z nazwy. To jedyne, co organizator może dać takiej firmie w zamian za pomoc: informacja o wsparciu imprezy. Jednocześnie ta "reklama" jest pochwałą firmy za jakiś akt dobroczynny. A nie komercyjnym zachwalaniem jej produktu. Informacje o sponsorach imprez zamieszczają nawet media profesjonalne informujące o tych imprezach i to nie jest traktowane w kategorii "reklamy" tychże sponsorów.
Usuwanie takich informacji to rzucanie kłód pod nogi osobom, które coś robią społecznie, organizują imprezy dla ludzi, promują turystykę w mało znanych miejscach. Bo im się chce choć tego robić nie muszą. I jest wskazówką, żeby następnym razem zarówno tym osobom, jak wspierającym je sponsorom - odechciało się.
Przyznam, że ja też planowałem informować tu o organizowanej przez moją fundację imprezie o podobnym charakterze w weekend Nocy Muzeów, czyli o III Raidzie Kowala. Ale wobec takiej postawy administracji forum zrezygnuję, bo również ta impreza będzie wspierana przez rozmaite firmy, instytucje i media. Ba, kolejne obiekty odwiedzane przez uczestników są własnością instytucji, które - udostępniając je - wspierają organizatora imprezy. Informowanie o sponsorach, instytucjach wspomagających jest obowiązkiem organizatora imprezy, ale zawsze będzie można się przyczepić, że to jest reklama. Zresztą nawet informacja o samym organizatorze może tu zostać odczytana jako reklama... A skoro tak, to informacje będą usuwane.
No cóż, może uczestnicy tego forum po prostu nie potrzebują informacji o tego typu imprezach.
No cóż, może uczestnicy tego forum po prostu nie potrzebują informacji o tego typu imprezach.
Potrzebują!
Drogi Adminie, popieram to, co napisał Zoppoter - czasem organizator po prostu uczciwie oddaje sprawiedliwość sponsorowi, informując, kto pomaga w organizacji imprezy, wydarzenia, nie dmuchajmy może na zimne?
Usuwanie takich informacji to rzucanie kłód pod nogi osobom, które coś robią społecznie, organizują imprezy dla ludzi, promują turystykę w mało znanych miejscach.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym. Informacja o imprezie zachowana, usunięty został plakat reklamujący sponsora, będącego firmą funkcjonującą na rynku. Nikt nie wycina informacji o sponsorach ani o organizacjach, działających faktycznie non profit.
Zoppoter napisał/a:
I jest wskazówką, żeby następnym razem zarówno tym osobom, jak wspierającym je sponsorom - odechciało się.
Nie jest, chyba że nasze Forum da się faktycznie porównać do profesjonalnych mediów o wpływach porównywalnych z nadawcami ogólnokrajowymi a to jest lekka przesada.
Zoppoter napisał/a:
Przyznam, że ja też planowałem informować tu o organizowanej przez moją fundację imprezie o podobnym charakterze w weekend Nocy Muzeów, czyli o III Rajdzie Kowala. Ale wobec takiej postawy administracji forum zrezygnuję,
Wobec takiej postawy, każdą Twoją decyzję przyjmę z pokorą. Jestem przeciwny każdej formie reklamy czy kryptoreklamy bez względu na to, czy jest to reklama zakładu blacharskiego, dystrybutora ciastek, czy firmy olejowej. Nie zajmujemy się żadną formą biznesu. Niech się reklamują ale nie tutaj.
PS
Osoby zainteresowane imprezą, dotrą na nią i tam dowiedzą się komu, i co zawdzięczają. I to jest w porządku. Całej reszcie informacje te niewiele robią, poza może wbijaniem w głowę jakiejś tam marki.
Sprawy poszły w eter i nie ma co ukrywać, że mam inne zdanie niż Dostojny Wieśniak. Wynika to i z moich przekonań (podpisuję się pod tym, co Zoppoter napisał) i z moich doświadczeń (organizuję właśnie dwie podobne imprezy i dobrze wiem, na jakich zasadach otrzymuje się dofinansowanie). Chciałbym, żebyśmy na FDG wspierali takie wydarzenia jak Rajd Autosana czy zoppoterowy Raid Kowala. Przyjmijmy zatem, że informacje o sponsorach mogą się pojawiać, oczywiście przy zachowaniu odpowiednich proporcji.
Sprawę trzeba będzie jakoś uregulować na przyszłość. Myślę, że wprowadzimy swego rodzaju patronat FDG. Organizatorzy imprezy, która jest ideowo/tematycznie/osobowo związana z FDG będą mogli u nas zaprezentować szczegóły, prowadzić zapisy, przedstawić sponsorów. Potrzebne będzie uzyskanie zgody na takie działania, żeby nie doprowadzić do sytuacji, że organizatorzy "od wahadełka do gwiazd" też zechcą się u nas promować.
Sprawa - jak widzę - jest załatwiona (choć nadal nie ma tego postu o sponsorze), ale pozwolę sobie na kilka dodatkowych słów wyjaśnienia, na wypadek, jeśli nie wszyscy widzą różnicę między reklamą firmy na forum, a informacją o sponsorze działalności społecznej.
Firma, o której wspomniał Mac-Kaw nie ładuje się na forum z ordynarną reklamą swojego produktu, nie dając nic w zamian, nie próbuje za darmo się reklamować, bezkosztowo prowadzić biznesu. Ta firma jest sponsorem konkretnej imprezy, lub organizacji.
Otóż sponsor wspiera (finansowo lub rzeczowo) organizację jakiejś imprezy, w zamian za podawanie takiej informacji. I zapewniam, że nie chodzi tu o reklamę dla kilkudziesięciu osób obecnych na samej imprezie, taka "reklama" niewiele sponsorowi da. Tu chodzi o możliwie szerokie rozpowszechnienie takiej wiadomości: Firma X wspiera organizację imprezy Y. Szerokie, z wyprzedzeniem i z trwałym śladem po fakcie. Inaczej firmy lub instytucje po prostu tego wsparcia nie udzielą, a co za tym idzie sama impreza może okazać się nierealna do organizacji. I następnym razem nie będzie nawet informacji o imprezie - bo już nie będzie o czym informować.
I w ten sposób właśnie - wycinając informacje o sponsorach - rzuca się kłody pod nogi ludziom robiącym coś społecznie i można wręcz zabić podobne inicjatywy. Oczywiście decyzja należy do administracji forum - dlatego ja nie mogę się domagać umieszczania informacji o sponsorach. Mogę co najwyżej nie propagować tu swoich działań. Mogę tez ich po prostu nie prowadzić - co bez sponsorów byłoby oczywiste. A oni mają swoje oczekiwania i trudno im się dziwić.
Dorzucając mały kamyczek do dyskusji na temat sponsorów tego typu imprez uważam że zamieszczenie samego logo firmy i podanie jej nazwy jako sponsora (bez reklamy konkretnego produktu) nie powinno naruszyć niczyjego dobrego smaku w tej kwestii.
_________________ "(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
...zamieszczenie samego logo firmy i podanie jej nazwy jako sponsora (bez reklamy konkretnego produktu) nie powinno naruszyć niczyjego dobrego smaku w tej kwestii.
Też tak uważam. Nie traktuję tego jako natrętnej reklamy. A natrętnych reklam nie cierpię.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
A oto sposób załatwienia sprawy:
W zamieszczanych informacjach o sponsorach dopuszczalne jest podanie jego nazwy, loga i adresu internetowego. Informacja winna zawierać informację właśnie, nie zaś reklamę dobroczyńcy. Tutaj przykładowy plakat informacyjny, ten od którego zaczęła się rozmowa. Po korekcie.
...W zamieszczanych informacjach o sponsorach dopuszczalne jest podanie jego nazwy, loga i adresu internetowego. Informacja winna zawierać informację właśnie, nie zaś reklamę dobroczyńcy. Tutaj przykładowy plakat informacyjny, ten od którego zaczęła się rozmowa. Po korekcie.
w związku z tym chcę się upewnić - czy taki plakat informacyjny zawiera informację, czy jest już ordynarną reklamą?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum