Trochę jednak z tego kanału pozostało.
Jako że bywam ostatnimi czasy dość często w pobliskiej gazowni, postaram się o fotorelację z tych okolic.
Seledynowy zbiornik widoczny na współczesnym zdjęciu to ten sam, który zaznaczono na mapach.
zawsze mnie intrygowało, czemu zbiorniki na gaz mają takie "rusztowania" wyższe sporo od samych zbiorników
jak się dowiem u źródła, dam znać
dach tzw.pływający stosowany przy eksploatacji zbiorników z paliwami i ropą(naturalną)zapobiegający powstawaniu wolnej strefy powietrza w której może nastąpić zapłon... znam to bo łaziłem po nich(moi koledzy zginęli nie tak dawno)...ale nie wiem jak z gazem,ale daję na 90% że podobnie
Sorki za bablanie wtemacie, ale czy dobrze mi się wydaje, że takie zbiorniki (chodzi o ten "pływający" dach) były kiedyś na granicy Gdańska i Sopotu w pobliżu dziejszej Hestii?
_________________ ...........................................
Pomóż Hanusi jeśli możesz
http://dzieciom.pl/5002
...........................................
... zawsze mnie intrygowało, czemu zbiorniki na gaz mają takie "rusztowania" wyższe sporo od samych zbiorników ...
To są prowadnice dzwonu - czyli właściwego zbiornika gazu.
Dolną część konstrukcji stanowi kadż, czyli basen wypełniony wodą, w którą wstawiony jest stalowy dzwon będący zbiornikiem gazu. Wygląda to w uproszczeniu jak wstawiona do miseczki z wodą szklanka odwrócona do góry dnem. Woda stanowi uszczelnienie.
Podczas wypełniania doprowadzanym od dołu gazem - dzwon unosi się do góry podpierany konstrukcją prowadnic. W miarę zużywania gazu opada - umożliwia to utrzymywanie stałego ciśnienia w instalacji.
To tak w wielkim uproszczeniu. Mam nadzieję, że nie zostanie to potraktowane jako blablanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum