Dzisiaj "latając" po kartkach atlasu geograficznego Times'a znalazłem taka ciekawostkę: mianowicie niemiecki odpowiednik Gdańska - Danzig, znajduje się w Północnej Dakocie w Stanach Zjednoczonych. Jest to miasto lub wieś (tego pewien nie jestem) jadąc z miasta Bismarck do Ashley przez Moffit, Braddock, Napoleon, Burnstad, Wishek i Danzig. Szukałem jeszcze czy gdzies może na świecie istnieje coś o nazwie Gdańsk czy Danzig - niestety nie znalazłem
Znalazłem tylko trzy nazwy ulic Gdańska w języku niemieckim i ich odpowiedniki w języku polskim z 1940 roku których nigdzie nie ma zapisanych w necie ale o tym w innym dziale :-)
w AR pisali o tym juz kilka lat temu ale teraz nie moge tego znalezc ,czyzby zaszly jakies zmiany?
Trudno powiedzieć czy zaszły jakies zmiany. Pewnie tylko takie że małych wsi lub mieścin nie narzucają już teraz na mapy. Ten atlas Times'a gdzie znalazłem Danzig w Północnej Dakocie był wydania brytyjskiego z roku 1992. Natomiast mam też atlas geograficzny z 1999 roku Reader's Digest również wydania brytyjskiego i tam już niestety owego Danzig'a nie ma. Nie wiem czym się kierują wydawcy lub tez osoby nakładające miasta, wsie, mieścinki i takie tam inne sprawy geograficzne w całym tego słowa znaczeniu na mapę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum