Trafiłam tu po siedmiu latach od ostatniego wpisu, bo szukam jakiegoś starszego zdjęcia budynku szkoły. Z czasów przed autonomikiem, a jeszcze lepiej sprzed wojny. Odrestaurowany budynek dawnej łaźni to nie to, czego poszukuję.
W związku jednak z zamieszczonymi przed Pumeksa informacjami chcę coś dodać.
Krótko, bo tylko dwa lata (1952-1954) trwała moja edukacja w ówczesnej szkole podstawowej nr 2 (budynek na lewo od łaźni, pomijam oczywiście salę gimnastyczną mieszczącą się nad łaźnią). Byłam smarkata, ale jestem prawie pewna, że ta łaźnia w czasach mojej tam nauki była czynna i udostępniona ludziom z miasta. Bodaj była też tam tabliczka "Łaźnia miejska".
Natomiast nie mam cienia wątpliwości co do faktu, że w budynku prostopadłym do tego od Osieku, czyli równoległym do ul. Stare Domki (obecnie mieści się tam podstawówka autonomika) mieściła się w tamtym czasie szkoła specjalna nr 26.
Wysłany: Sro Mar 16, 2016 3:24 pm Łaźnia na Osieku
Szkoła. Na drugim zdjęciu, za narożnikiem budynku widać szczyt wieży koszar artylerii przy ul. Rybaki Górne. Na pierwszym, budynek łażni.
http://gdansk.naszemiasto...al,t,id,tm.html
Na pierwszym zdjęciu widoczny w głębi niski budynek (budynki?) to może być późniejszy budynek z ubikacjami, służący po wojnie szkole podstawowej nr 2 na Osieku. Chodziłam do tej szkoły od września 1952 do czerwca 1954, byłam smarkata i niewiele pamiętam, ale to, że "kabiny WC" miały tylko boczne ściany, to sobie przypominam. Prawdopodobnie były to ubikacje typu tureckiego, bardzo prymitywne. Korzystanie z tego przybytku pamiętam, przez mgłę, jako katorgę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum